Westerse banken op financiële kar van uraniumwapenindustrie

Tussen juli 2004 en juni 2007 kregen drie beursgenoteerde Amerikaanse uraniumwapenproducenten voor meer dan 7,2 miljard US dollar aan financiële steun van een 40-tal investeerders. Netwerk Vlaanderen vindt dat allesbehalve ethisch investeren.
De feiten worden vandaag vrijgegeven door ICBUW, Netwerk Vlaanderen en BankTrack in een nieuw rapport Too Risky for Business. Financial Institutions and Uranium Weapons.
Ondanks de grote onenigheid en onwetendheid rond het gebruik en de gevolgen van verarmd uranium (zie artikel ‘Uranium maakt slachtoffers in Italië’ van 12 oktober), blijft de jaarlijkse productie en distributie van uraniumwapens immens.
Verarmd uranium bestaat uit radioactief en chemisch giftig afval van de nucleaire industrie en het gebruik ervan in wapens zorgt voor de verspreiding van grote hoeveelheden minuscule, metalen stofdeeltjes, die de omgeving voor miljoenen jaren vervuilen en de gezondheid van zowel soldaten als burgers enorm bedreigen.

Prijskaartje



Het rapport schrijft dat de drie grote Amerikaanse uraniumwapenproducenten, Alliant Techsystems, GenCorp and General Dynamics, financiële steun krijgen van instellingen uit de Verenigde Staten, Canada, Japan, Taiwan, Singapore, Duitsland, Italië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Concreet gaat het onder meer over Deutsche Bank, Commerzbank, Barclays, Royal Bank of Schotland, Caylon, Natixis, Intesa Sanpaolo, Bank of America en Bank of New York.
In de vorm van allerlei (bedrijfs)leningen, obligaties, aandelen en beleggingsfondsen, is hun bijdrage goed voor meer dan 7,2 miljard dollar. Het totale aandeel van financiële investeringen in deze sector ligt dus nog een pak hoger, aangezien staatsgebonden bedrijven niet mee in rekening werden gebracht in het rapport.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid



De meeste financiële spelers kennen de risico’s van de wapenindustrie, zo stelt het rapport. Die staat immers bekend voor zijn gebrek aan transparantie, zekerheid en duurzaamheid. “Investeerders berekenen het brede gamma van financiële, commerciële en politieke risico’s. Ze ondernemen stappen om zichzelf ertegen te beschermen en gebruiken ze voor hun winstbejag in het opwindende (kans)spel van de financiële markt.”  
Naast overheidsinitiatieven om de productie en het gebruik van uraniumwapens tegen te gaan, moeten ook investeerders hun verantwoordelijkheid opnemen. Financiële instellingen zien zichzelf vaak als neutrale speler, maar uit hun keuze voor het al dan niet financieren van bepaalde industrieën of projecten, blijkt dat hun maatschappelijke rol veel groter is.
De ICBUW roept de financiële instellingen op om hun steun aan dergelijke wapenindustrieën, die de mensenrechten en het milieu enorme schade toe brengen, te stoppen.  

België als koploper


België is sinds 11 mei 2007 het eerste land ter wereld dat een wettelijk verbod oplegt tegen het gebruik, de productie, het transport, het opslaan en de verhandeling van uraniumwapens op haar grondgebied.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.