Westerse media onder vuur in Thailand

Westerse media hebben het niet onder de markt in Thailand. Ze krijgen het verwijt dat ze de waarheid verdraaiden over de gewelddadige confrontatie tussen leger en manifestanten vorige maand in Bangkok.
Via de Thaise media en socialenetwerksites krijgen vooral het Amerikaanse CNN en de Britse BBC er stevig van langs. Hun berichtgeving over de ontruiming van de barricades in de commerciële wijk Rajprasong zou bevooroordeeld geweest zijn.
Bij die ontruiming, vorige maand, kwamen 88 mensen om en vielen 1885 gewonden. De zogeheten Roodhemden van het Verenigd Front voor Democratie tegen de Dictatuur (UDD) hadden zich sinds begin april in Rajprasong verschanst.

Plotseling experts


De frustratie over de westerse berichtgeving werd vorige week nog eens in de verf gezet op een druk bijgewoond debat van de Club van Buitenlandcorrespondenten in Thailand. “De halve waarheden berokkenen meer schade dan regelrechte leugens”, fulmineerde de prominente architect Sumet Jumsai. “Ze (buitenlandse journalisten, nvdr) komen hiernaartoe en worden plotseling experts.”
“Iedereen lijkt te geloven dat dit een romantisch, zeer vreedzaam, niet-gewelddadig protest was”, zei ex-senator Kraisak Choonhavan, ondervoorzitter van de Democratische Partij van eerste minister Abhisit Vejjajiva. Hij zei dat de buitenlandse media de zijde van de Roodhemden hadden gekozen. Volgens Kraisak hebben ze verzwegen dat de UDD-leiders verklaringen hebben afgelegd die hebben aangezet tot geweld en haat. “Geen woord van de nieuwsorganisaties over die incidenten.”
Het zit de critici ook hoog dat buitenlandse media de legitimiteit van de huidige regering in twijfel trekken. Pana Janjirov van de Engelstalige Thaise krant The Nation citeerde uit een BBC-bericht dat Abhisit “niet verkozen was in zijn functie”. Dat is net waar het UDD-protest om draait. De Roodhemden willen nieuwe verkiezingen omdat de stembusgang van 2008 volgens hen niet correct is verlopen.
Componist Somtow Sucharitkul, wiens teksten over de buitenlandse media druk gelezen worden op het internet, ziet veel oorzaken voor de “bevooroordeelde” berichtgeving in internationale media. “De westerse beschaving heeft een natuurlijke neiging om het verhaal te zien van een verdrukt volk dat zich verzet tegen een onvoorstelbaar kwaadaardige dictatuur. Het is een zeer krachtig verhaal, het is makkelijk om te vallen voor dit drama.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.