Westerse sportkledij vervuilt Chinese rivieren

De ernstige vervuiling van de grote Chinese rivieren als de Blauwe Rivier en de Parelrivier is mede te wijten aan de productie van kleding voor merken als Puma, Nike en Adidas. Dat blijkt uit een rapport van milieuorganisatie Greenpeace.

Greenpeace deed een jaar lang onderzoek in de Chinese textielindustrie. De milieuorganisatie nam stalen van het afvalwater van de fabrieken, die werden geanalyseerd in Europese laboratoria van onder meer de universiteit van Exeter. Uit die analyse bleek dat twee van de grootste productiecentra een heel gamma van persistente giftige stoffen lozen in de Chinese waterlopen.

Het productiecomplex van Youngor, de grootste industriële centrale in het land, bleek nonylphenol te lozen, een hormonenverstorende stof die zich ophoopt in de voedselketen, naast stoffen die de lever en de spermaproductie aantasten en een mix van andere giftige stoffen. De stoffen zijn niet illegaal in China, maar  wel al in de Europese Unie en andere industrielanden. De andere vervuiler is Well Dyeing Factory in de provincie Guangdong. De fabriek loosde vooral ‘s nachts zware metalen en stoffen als alkylfenolen.

Onder meer Nike, Adidas, Puma, H&M en Lacoste doen zaken met Youngor. Adidas en Puma lieten al weten dat ze geen stoffen laten maken of kleuren in de fabriek. Ze zouden er enkel naaiwerk hebben besteld en dus geen invloed hebben op de vervuiling. H&M benadrukt dat het enkel zaken doet met een bepaalde afdeling van de groep, en dat die afdeling niet betrokken was bij de vervuiling.

Propere productie

Greenpeace roept de kledingketens op om hogere normen te hanteren in de hele productieketen, en gevaarlijke chemische stoffen uit de hele productielijn te weren. “Momenteel heeft geen enkele van de merken in dit rapport een overzicht van de chemicaliën die gebruikt worden bij de fabricage van hun producten”, zegt Martin Hojsik van Greenpeace. “De oplossing ligt in uitgebreide chemische beleidslijnen die de bedrijven in staat moeten stellen om giftige stoffen systematisch te controleren, te verminderen en te vermijden doorheen de hele productieketen.”

Youngor zelf heeft alvast laten weten dat het met Greenpeace wil samenwerken om de vervuiling aan te pakken. Well Dyeing ontkent dat er een probleem is.

Hojsik roept ook de overheid op om de nodige stappen te nemen. “Beleidsmakers hebben een keuze: ze kunnen hun burgers en het milieu blijven blootstellen aan de risico’s die verbonden zijn met de vervuiling van dergelijke chemische stoffen, of ze kunnen strenge regels opleggen die innovatie aanzwengelen.”

China is de grootste uitvoerder van textiel ter wereld. Het is niet de eerste keer dat het land onder vuur komt omdat het milieu de prijs betaalt voor de productie van goederen voor het Westen. Vorig jaar nog stelden Chinese milieugroepen de loodvervuiling aan de kaak bij de productie van mobiele telefoons en computers van onder meer Apple.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.