Wet op de kernuitstap blijft overeind in vrijblijvend regeerakkoord

De wet op de kernuitstap blijft overeind. Dat is de meest opvallende conclusie na het lezen van het regeerakkoord Leterme I. In de plaats daarvan kondigt Leterme I een discussie met experts aan. Verder bevat het akkoord naast een steun voor al vastgelegde Europese doelstellingen, geen becijferde Belgische doelstellingen, en vooral veel studiewerk.
De aangekondigde studies mogen voor de milieubeweging geen verder tijdsverlies betekenen. Ze moeten België integendeel eindelijk op weg zetten naar energiebesparing en hernieuwbare energie. De milieubeweging betreurt verder sterk dat het regeerakkoord niet langer verwijst naar de recuperatie van de miljarden euro’s winst op de afgeschreven elektriciteitcentrales.
Het is een constante in het akkoord: veel studiewerk en discussies. Het akkoord Leterme I bevat positieve elementen en tekenen van ambitie. Maar het valt nauwelijks te betrappen op een concrete maatregel of becijferde doelstellingen. Heel veel zal dus afhangen van de dynamiek die de regering ontwikkelt en van de wil om de aangekondigde ambitie te concretiseren.
Leterme I kondigt aan dat er werk wordt gemaakt van een ambitieus klimaatplan met concrete doelstellingen. De regering wil zowel de gewestregeringen als het middenveld bij de totstandkoming betrekken. Het is een uitdaging die in elk geval de milieubeweging mee wil aangaan. Maar wij verwachten vooral dat er dan ook snel een volwaardig pakket maatregelen wordt beslist dat aan de voornoemde criteria: “ambitieus en concreet” beantwoordt. Wellicht biedt de ‘lente van het leefmilieu’, zoals aangekondigd door minister Magnette, hiervoor een eerste gelegenheid.

Energiebesparing


De regering wil energiebesparing ondersteunen, bij bedrijven en particulieren en ook bij zichzelf. Ze verwijst ook naar de noodzaak om een zo divers mogelijk productiepark te hebben. In dat verband drukt de milieubeweging er op dat België zich zo snel mogelijk moet inschakelen in het grote offshore elektriciteitnet in de Noordzee. Dit project is essentieel voor onze lange termijn energiezekerheid.
Inzake vergroening van de fiscaliteit – een absolute noodzaak, die ook hoog op het lijstje aanbevelingen van de OESO staat – is het akkoord vager dan vaag. Zelfs de oprichting van een werkgroep ter zake – iets wat in het laatste paarse regeerakkoord stond maar nooit werd uitgevoerd – wordt niet vermeld. En de regering wil wel iets doen aan het woon-werkverkeer, maar dan zonder te raken aan het fiscale gunstregime voor bedrijfswagens. Het ziet er dan ook niet naar uit dat onder Leterme I veel van de groene fiscaliteit in huis zal komen.
Tot slot reduceert de regering de milieuproblematiek tot klimaatverandering. Zo laat zij een aantal belangrijke opportuniteiten (inzake productnormering, biodiversiteit, bescherming van bossen, …) compleet onbenut.
Bram Claeys, Bond Beter Leefmilieu

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Bram Claeys verhuisde van Brussel naar Boston in de Verenigde Staten, en blogt van daaruit over klimaat, energie en andere groene ontwikkelingen.

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.