Wet op volksraadpleging stemt inheemse Peruanen nog niet gunstig

In Peru is straks voor elk exploitatieproject in inheems gebied een volksraadpleging nodig. De inheemse bevolking heeft jarenlang op zo’n wet aangedrongen. Nu vinden inheemse leiders dat hij niet ver genoeg gaat.

Conventie 169 van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) verplicht landen om inheemse volken te beschermen en te raadplegen over projecten die hun ontwikkeling en habitat aanbelangen. Peru ratificeerde de conventie al in 1994 maar het parlement zette die wet pas in augustus vorig jaar in een wet om.

De inheemse leiders hebben een waslijst van bezwaren tegen het reglement dat de wet in de praktijk omzet. Volgende week vindt hierover een nationale ontmoeting plaats tussen vertegenwoordigers van de regering van Ollanta Humala en inheemse leiders.

Milieu-impactonderzoek

“Voordat het reglement wordt goedgekeurd moet de wet worden aangepast”, zegt Alberto Pizango, voorzitter van de interetnische organisatie Aidesep. “De wet vertoont verschillende lacunes. Zo bevat hij niet de minimumvereisten voor het recht op voorafgaande raadpleging die door de internationale instrumenten bepaald worden.”

Pizango, die in 2011 bekendheid verwierf met zijn presidentiële ambities, overlegde vorige week met een twintigtal inheemse leiders uit het Amazonegebied. Ze zijn het niet eens met het voorstel om de volksraadpleging pas te houden bij het milieu-impactonderzoek voor de concessie: ze willen de raadpleging nog voordat de overheid de concessie toekent. En de overheid mag niet van een raadpleging afzien als de gemeenschappen al onderhandelingen zijn begonnen met het bedrijf dat een concessie heeft gekregen, zeggen de leiders.

Bagua

Ze stellen ook dat de overheid de expliciete toestemming moet krijgen van de inheemse bevolking alvorens ze activiteiten ontwikkelt die de basisrechten van die bevolking kunnen schaden.

“De staat heeft jarenlang de eisen van Conventie 169 naast zich neergelegd en blijft dat nu ook doen met een reglement dat verschillende lacunes vertoont”, zegt Pizango.
Volgens waarnemers zette Peru Conventie 169 pas in een wet om na de bloedige botsingen tussen inheemse manifestanten en de politie in Bagua, in het noorden van het land. Op 5 juni 2009 kwamen daar meer dan dertig mensen om.

Peru telt 30 miljoen inwoners. Meer dan zes miljoen Peruanen zijn inheems, verspreid over 51 etnische groepen en 1786 geregistreerde inheemse gemeenschappen en meer dan 6000 boerengemeenschappen, volgens cijfers van het Nationaal Instituut voor de Statistiek.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.