Wetenschappers betwijfelen kwalleninvasie

Wetenschappers beginnen te twijfelen aan de aangekondigde wereldwijde kwalleninvasie in de oceanen. Een studie in het tijdschrift Bioscience besluit dat er niet voldoende bewijs is om de theorie te onderbouwen.

De voorbije jaren duidden steeds meer mediaberichten op de opmars van de kwal. In 2009 heerste kapseisde een Japanse vissersboot toen de netten vol bleken te zitten met enorme kwallen. Ook Tunesische en Ierse vissers kampten met een kwallenplaag en elektriciteitsproducenten in onder meer Florida, Schotland en Israël moesten hun centrales stilleggen omdat kwallen de koelsystemen blokkeerden.

Al snel werd gesproken over de kwal als nieuwe heerser van de wereldzeeën. De dieren zouden profiteren van de enorme overbevissing in de oceanen en de klimaatverandering zou de wildgroei van kwallen ten goede komen. Maar nieuw onderzoek in het tijdschrift BioScience vindt geen bewijzen voor een aanhoudende opmars van de kwallen.

Geen bewijs

Hoofdonderzoeker Robert Condon van het Dauphin Island Sea Lab en zijn zestien medeauteurs vonden geen wetenschappelijk bewijs voor de wereldwijde opmars. Ze vermoeden dat de perceptie het gevolg is van meer wetenschappelijke aandacht en vooral fascinatie van de media voor het fenomeen. Een andere oorzaak is het gebrek aan wetenschappelijke gegevens over concentraties van kwallen in het verleden, waardoor het moeilijk is om een accurate vergelijkingen te maken.

Na onderzoek van onder meer fossielen komen de wetenschappers tot de conclusie dat spectaculaire opstoten van de kwallenpopulatie een normaal fenomeen zijn, die mogelijk in verband staan met natuurlijke klimaatcycli. In het verleden was daar echter minder aandacht voor.

Toch waarschuwen de auteurs voor de invloed van de mens op de kwallenpopulatie, en de gevolgen daarvan voor het mariene ecosysteem. Ze werken aan een omvangrijke nieuwe database die het mogelijk maakt om de trends op te pikken en het verband met menselijke activiteiten te bestuderen. Er is tot nog toe dan wel geen opmars van de kwal bewezen, klinkt het, maar dat wil niet zeggen dat die er niet kan komen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.