Wetenschappers spreken gewonemensentaal: mens verandert klimaat

Wetenschappers zijn er meer dan ooit van overtuigd dat de mens aan de oorzaak ligt van de klimaatverandering. De Amerikaanse en Britse academies voor wetenschappen stellen dat in een nieuwe publicatie. In gewonemensentaal bovendien.

De US National Academy of Sciences en de Royal Society in Groot-Brittannië, twee prestigieuze instellingen, hebben zopas Climate Change. Evidence en Causes uitgebracht, een overzicht van het belangrijkste wetenschappelijke bewijsmateriaal over de klimaatverandering.

Stijgende temperaturen, stijgende zeespiegel, smeltend ijs: voor de Amerikaanse en Britse wetenschappers staat het vast het klimaat verandert. En dat de mens de oorzaak is.

Twintig vragen

Ze zetten de belangrijkste bewijzen op een rijtje. En vooral, ze doen dat in gewonemensentaal. Dat gebeurt aan de hand van twintig heldere vragen, bijvoorbeeld “Warmt het klimaat op?” en “Zijn klimaatveranderingen van enkele graden reden tot bezorgdheid?” De grote hoeveelheid beelden en grafieken maakt het allemaal nog aanschouwelijker.

“Het bewijs is duidelijk”, staat in het rapport. “Maar in de wetenschappen is het nu eenmaal zo dat niet elk detail helemaal duidelijk of zeker is. En niet alle pertinente vragen zijn al beantwoord.”

Zaken waar nog onzekerheid over bestaat, zijn, onder meer, de recente vertraging van de opwarming van de aarde, en de relatie tussen de klimaatverandering en extreme weerfenomenen zoals onlangs de hevige regen in Engeland en de enorme droogte in de VS.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2828   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2828  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.