Wetenschappers vrezen impact op lange termijn van BP-olieramp

De Golf van Mexico lijkt zich snel te herstellen, als we recente berichten in de media mogen geloven. Wetenschappers en biologen tonen zich echter “ernstig bezorgd” over de impact die waarschijnlijk “verschillende decennia” merkbaar blijft.
“We zullen verschillende decennia af te rekenen krijgen met de gevolgen van dit olielek. Ik zal het herstel niet meer meemaken”, voorspelt oceanograaf en bioloog Ed Cake. Hij vergeleek met de Exxon Valdez en de tweede grootste olieramp in de Golf van Mexico (die van BP is de grootste), namelijk Ixoc I in de Golf van Campeche in 1979.
“De impact van Exxon Valdez voelen we nog 21 jaar later, net als die van Ixtoc I 31 jaar later. Het verontrust me dat oesters in de baaien van het schiereiland Yucatan na 31 jaar nog niet terug zijn. En dat terwijl Ixtoc I in vergelijking een kleiner lek was.”

Koralen


Cake maakt zich ook zorgen over het diepzeeleven. Doordat BP minstens 7,2 miljoen liter chemische stoffen heeft gebruikt om te olie af te breken, zonk het merendeel naar de bodem van zee. “Niet ver van de bron waar BP olie oppompte, trof een pijplijnbedrijf een nieuw ecosysteem van koralen aan, waarvan niemand het bestaan vermoedde. Die unieke koraalriffen zullen nu bedekt liggen met olie en zijn niet meer herstellen”, illustreert hij.
Hoogleraar Stephen Cofer-Shabica ging als oceanograaf de gevolgen na van de Ixtoc I-ramp voor de Padre Island National Seashore in het zuiden van Texas. “Vandaag vind je, 31 jaar later, nog olie in het zand van Padre Island.”
Maar hij hekelt vooral het optreden van de staat Louisiana na de BP-olieramp. De gouverneur beval het baggeren en de aanleg van zandbanken nabij de eilanden, in een poging om de kust olievrij te houden. “Een doekje voor het bloeden en totale verspilling van middelen”, stelt Cofer-Shabica. “Er drijft verdunde olie onderwater en deze eilanden als barrières zullen geen enkel effect hebben op die olie.” Vanuit oceanografisch oogpunt is deze “oplossing” zelfs een enorm verwoestend probleem, vindt hij. “Laagstaand water is rijk aan schelpen, wormen en bacteriën, nu die worden opgegraven en vernietigd.”

Dode zones


BP en de Amerikaanse kustwacht liggen onder vuur omdat ze zoveel giftig oplosmiddel hebben gebruikt, waardoor de olie in kleine deeltjes naar de bodem zal zinken. In een rapport uit 1979 staat beschreven hoe de stof Corexit 9527 de zichtbare gevolgen verkleint bij vogels, maar in feite dodelijke gevolgen heeft voor deze dieren. Corexit 9527 dringt eierschalen en membranen binnen, waardoor het embryo sterft binnen de 24 uur.
Naar eigen zeggen houdt Cake met een team de getroffen gebieden in de gaten. “In de voorbije maanden zagen we overdag olie in Bretton en Chandeleur Sounds. ‘s Nachts werd er gesproeid met Corexit, en de volgende dag was de olie verdwenen, gezonken naar de bodem.” Wetenschappers troffen grote pluimen verdunde olie aan op grote diepte. “Het lijken wel gezonken wolken. En dat is wat ze (BP) willen. Dat de olie zakt, uit het zicht en uit onze gedachten”, aldus Cake.
“We zijn de volledige voedselketen van de Golf van Mexico aan het vergiftigen”, verklaart Chasidy Hobbs van het departement milieustudies aan de Universiteit van West-Florida. “Ik ben erg bezorgd over de gevolgen op lange termijn voor mens en milieu.”
Ook Cake is een van de groeiende groep wetenschappers die de toekomst voor de Golf van Mexico somber inzien na de BP-olieramp. “De olie op de bodem wordt opgegeten door bacteriën, dat is altijd al zo geweest. Maar nu gaat het om veel meer olie, en terwijl de bacteriën toenemen ontnemen ze de zuurstof uit het gebied. Met dode zones als gevolg.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.