Wetsvoorstel heilige koe stuit op hevig protest - update

Grote commotie in het Indiase Hogerhuis, waar vandaag (donderdag) een wetsvoorstel voor een nationaal verbod op het slachten van koeien zou worden gestemd. Na protest van kleinere coalitiepartners en oppositieleden werd de stemming uitgesteld en komt er een speciale vergadering met alle partijen. Voorlopig gaat het feest dus niet door voor de hindoenationalistische BJP, de grootste regeringspartij, die met de wet stemmen hoopte te winnen voor de nakende deelstaatverkiezingen.


Wegens een storm van protest van verschillende oppositieleden én van partijen uit de regeringscoalitie moest de bespreking van het wetsvoorstel over de ‘preventie van wreedheid tegen koeien’ tien minuten geschorst worden. Maar bij de herneming waren de gemoederen nog niet bedaard. Linkse partijen en de Moslimliga bleven hevig protesteren, zelfs toen werd beslist dat de wet niet zou worden goedgekeurd. Sommige oppositieleden verscheurden papieren waarvan ze zeiden dat het kopieën van de wettekst waren. De rust keerde pas terug bij de bekendmaking dat de stemming uitgesteld werd.

Er was al eerder protest tegen het wetsvoorstel. Bij haar goedkeuring door het Indiase Lagerhuis in april, verlieten diverse oppositieleden de zaal.

De hindoenationalistische BJP, de grootste regeringspartij, ziet zich hiermee gedwarsboomd in haar pogingen om de heilige koe voor haar electorale kar te spannen. Door zich op te werpen als verdediger van wat zij beweert een oude hindoeïstische traditie te zijn, wil ze stemmen winnen van vrome hindoes.

Waarnemers vrezen dat de wet olie zou werpen op de sluimerende etnische conflicten in India. De tegenstanders van de wet werpen op dat rundvlees in een heel aantal deelstaten een belangrijke voedingsbron is, ook voor hindoes. In principe is het slachten van koeien geen nationale bevoegdheid, en momenteel laten meer dan een kwart van de deelstaten de slacht toe. Door de wettekst onder te brengen onder ‘preventie van wreedheid tegen dieren’ probeerde de BJP dit te omzeilen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.