Wetten beschermen vrouwen in Sierra Leone

Vrouwen in Sierra Leone kunnen binnenkort terugvallen op de wet om zichzelf te beschermen tegen huiselijk geweld. Volgens drie nieuwe wetten, die radicaal breken met de volkstradities, kan een man vervolgd worden wanneer hij zijn vrouw slaat, kunnen vrouwen eigendommen erven en zijn meisjes beschermd tegen een gedwongen huwelijk.
Tot nu toe was het voor vrouwen erg moeilijk om wettelijke stappen te ondernemen in gevallen van huiselijk misbruik of onrecht dat hen werd aangedaan. Meestal werden zulke voorvallen binnen de familie gehouden of werd er in het beste geval een plaatselijke traditionele leider bijgeroepen.
De drie wetsvoorstellen, die op 14 juni werden goedgekeurd in het parlement, zullen de rechtspositie van de vrouw dramatisch verbeteren, zeggen mensenrechtenorganisaties. “Dankzij de nieuwe wetten kunnen politie en familiesteungroepen de nodige stappen ondernemen om overtreders aan te pakken,” zegt Tania Bernath van Amnesty International.

Misbruik erkend


In de nieuwe wetten wordt huiselijk geweld breed gedefinieerd. Het gaat om fysiek, seksueel, emotioneel, verbaal, maar ook economisch geweld. Alle aanvallen op de veiligheid, de gezondheid en het welzijn van een vrouw, alsook inbreuken op haar privacy en waardigheid worden bestraft. Daarnaast zullen vrouwen recht hebben op de erfenis van hun man. Bij het huwelijk zal een minimumleeftijd van 18 jaar gelden en is wederzijdse toestemming vereist.
Met deze wetten houdt aftredend president Ahmed Tejan Kabbah zijn woord. Op Nationale Vrouwendag in maart beloofde hij voor het einde van de legislatuur de positie van vrouwen wettelijk te verbeteren. “Mijn regering zal zorgen dat vrouwen de hen door God gegeven rechten zullen krijgen,” aldus Kabbah.

Wettelijk is niet maatschappelijk


Wettelijke bescherming voor vrouwen betekent niet noodzakelijk maatschappelijke aanvaarding van hun verbeterde positie. “Mensen in Sierra Leone hebben het idee dat huiselijk geweld een privézaak is die binnen de familie hoort te blijven,” zegt Jebbeh Forster van de UN Development Fund for Women (UNIFEM). “We kunnen alleen maar hopen dat vrouwen meer geneigd zullen zijn om huiselijk geweld bekend te maken, nu ze de wet achter zich hebben staan.” Lokale vrouwengroepen zullen een belangrijke rol hebben om vrouwen te steunen, aldus Forster.
Mensenrechtenorganisaties hopen dat de wetten vrouwen de zelfzekerheid geven om voor zichzelf op te komen, maar ook om actief deel te nemen aan de politiek.
Voorlopig blijft de deelname van vrouwen aan de politiek beperkt en is ook van maatschappelijke aanvaarding nog niet veel te merken. Voor de verkiezingen van 11 augustus staan veel minder vrouwen op de kandidaatslijsten dan mannen. De 30 procent vrouwen in het parlement, die de millenniumdoelen vooropstellen, zullen zeker niet gehaald worden op 11 augustus. Bovendien hebben de drie grootste politieke partijen hun beleid rond gendergelijkheid teruggeschroefd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.