WGO waarschuwt voor toenemende overdracht ziekten van dier naar mens

Ziekten die door dieren op de mens worden overgedragen, worden een ernstig probleem waarvan geen enkele regio ter wereld gespaard zal blijven. We kennen nu bijvoorbeeld vogelpest of de ziekte van Creutzfeld-Jakob, maar het aantal nieuwe ziekten dat ons bedreigt is heel, heel hoog. Dat verklaarde Francoise-Xavier Meslin, coördinator voor dat soort ziekten bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO), op de aan dit thema gewijde bijeenkomst van haar organisatie met de Wereldorganisatie voor Dierenziekten (OIE) en de VN-organisatie voor Voedsel en Landbouw (FAO).


De conferentie in Genève, die gisteren (woensdag) eindigde, formuleerde drie aanbevelingen om ziekten die overgaan van mens op dier te voorkomen of te bestrijden: stimulering van het onderzoek naar manieren om toekomstige dreigingen te voorspellen; de integratie van de snelle waarschuwingssystemen van de drie internationale organisaties en de integratie van gegevens over gezondheid van dier en mens op nationaal en internationaal niveau. Bij die laatste aanbeveling hoort de oprichting van een overlegcomité tussen de verschillende sectoren dat zorgt dat men voorbereid is op problemen en die ook onder controle kan houden.

Concreet moeten de medische en de veterinaire sector beter samenwerken als nieuwe ziekten opduiken, en is een internationaal netwerk essentieel om landen te steunen bij hun inspanningen om de risico’s van nieuwe ziekten in te schatten. Met name in ontwikkelingslanden is een verbetering van de gezondheidsinfrastructuur voor mens en dier nodig om de juiste waarschuwingssystemen in te voeren, denkt WGO-specialist Meslin.

De achteruitgang van het milieu, door de landbouw of door urbanisatie, is een van de voornaamste oorzaken van dit soort ziekten, stelden experts van de drie internationale organisaties. Een andere belangrijke oorzaak van de verspreiding van de ziekten zijn de toegenomen verplaatsingen van mensen, dieren en goederen. Ook klimaatverandering speelt een rol.

Van al deze oorzaken is de landbouw een van de weinige waarop men kan inspelen om de besmettingen in te dijken, vindt Jan Slingenbergh van de FAO. De drie organisaties vinden benadrukken ook het belang van het politieke bewustzijn voor het gevaar.

Vogelpest en de dollekoeienziekte en haar variant bij de mens, de ziekte van Creutzfeld-Jakob, zijn de meest bekende voorbeelden van ziekten die worden overgedragen van dier op mens. Ook SARS is mogelijk een voorbeeld, hoewel het nog niet bewezen is dat civetkatten een rol spelen in de overdracht van de ziekte naar mensen. Sinds december 2003 stierven meer dan 100 miljoen vogels aan vogelpest of werden gedood in pogingen de verdere verspreiding ervan in te dijken. In Thailand liepen 12 mensen die ziekte op, waarvan er 8 er ook aan overleden, en in Vietnam stierven 15 van de 23 mensen besmet met vogelpest. Van de dollekoeienziekte werden wereldwijd zo’n 190.000 gevallen geconstateerd, waarvan 183.000 in Groot-Brittannië. Sinds april 2004 identificeerde men in dat land 146 gevallen van Creutzfeld-Jakob, een ziekte die ongeneeslijk is.

Veel van dergelijke ziekten, zoals ebola en Creutzfeld-Jakob, maar ook onbekendere ziekten als het Nipah-virus, dat voor het eerst opdook in Maleisië en werd geïdentificeerd als de oorzaak van een epidemie van hersenvliesontsteking waaraan 105 mensen overleden, krijgen volgens Meslin niet de aandacht die ze verdienen. (AD/PD)


Recommendations from WHO’s consultation on zoonoses
http://www.who.int/mediacentre/briefings/2004/mb3/en/

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.