Wie betaalt de interventierekening?

Zonder Europees en Amerikaanse geld, zal de Afrikaanse Unie niet in staat zijn de humanitaire crisis in Sudan te stoppen. Dat zeggen experts in een reactie op het pleidooi van de Nederlander Jan Pronk gisteren (donderdag) voor de Veiligheidsraad. De speciale gezant voor Sudan pleitte ervoor de AU-vredesmissie uit te breiden om de burgers in Darfur te beschermen. Maar de piepjonge organisatie heeft niet de middelen om een interventie zelf te betalen.

Na de negatieve update van Pronk gisteren (donderdag) maakt de Afrikaanse Unie maakt zich op om een contingent van enkele duizenden troepen naar Sudan te sturen. De Veiligheidsraad heeft zich nog niet uitgesproken over de vraag of het tot een interventie moet komen, maar in New York en Addis Abeba, de hoofdkwartieren van respectievelijk de VN en de AU, wordt er wel al op geanticipeerd.

De Afrikaanse Unie heeft momenteel zo’n 300 Rwandese en Nigeriaanse militairen ter plaatse. Die hebben enkel een mandaat om de 120 waarnemers te beschermen die toekijken op het staakt-het-vuren tussen de rebellen en het leger. Volgende week vergadert de Veiligheidsraad opnieuw over Soedan. Mogelijk wordt dan beslist om de AU-missie om te zetten tot een echte vredesmissie die de veiligheid kan garanderen van de zwarte burgerbevolking die geterroriseerd wordt door de Djandjawid-milities.

Naar schatting moet de AU haar troepen vertienvoudigen om die missie te kunnen volbrengen. De Afrikaanse Unie kan de uitbreiding zelf niet financieren, zeggen Afrika-experts in de wandelgangen van het VN-hoofdkwartier. Nigeria, Tanzania en Botswana hebben al troepen toegezegd, Zuid-Afrika wil logistieke steun bieden en de Verenigde Staten en diverse Europese landen hebben vliegtuigen toegezegd om de troepen van de Afrikaanse Unie ter plaatse te brengen. Maar voorlopig weet niemand wie zal opdraaien voor de duurste rekening, namelijk het bekostigen van de Afrikaanse troepen. Church World Service, een koepel van Amerikaanse humanitaire organisaties, roept Washington op ook fondsen, niet alleen materiaal ter beschikking te stellen”.

Het TransAfrica Forum, een Afrikaanse burgerorganisatie die actief is binnen de VN, vindt dat de EU en de VS onmiddellijk financiële en logistieke steun moeten vrijmaken voor de AU”. Een interventie in Darfur moet een Afrikaans initiatief zijn, zegt Bill Fletcher, de directeur van het TransAfrica Forum. Een westerse interventie zou een ramp zijn, al was het maar omdat sommige (moslim)landen geloven dat het echte doel van een westerse interventie is de Soedanese olievoorraden in te pikken.

Maar de Veiligheidsraad mag de verantwoordelijkheid voor het stoppen van deze genocide niet in de schoenen van de AU schuiven, want dat zou betekenen dat ze haar handen aftrekt van de ergste humanitaire crisis van dit moment, zegt Salih Booker van Africa Action, een andere ngo met raadgevende status binnen de VN.
De Afrikaanse Unie heeft immers niet de middelen om een sterke en dringende interventie in Darfur te leiden.”

Jan Pronk, de speciale VN-gezant voor Sudan, riep de Veiligheidsraad gisteren (donderdag) ook op meer geld vrij te maken voor de hulp aan de honderdduizenden vluchtelingen in de regio. De middelen moeten minstens verdubbeld worden”, zei Pronk. Dat zou neerkomen op een extra 250 miljoen dollar betekent tot het eind van dit jaar. (MM/ADR)




Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.