Wie maakt generaal Nkunda sterker?

Een lid van de VN-Expertengroep voor Congo zegt in een gesprek met de International Peace Information Service (IPIS) dat er een grondig onderzoek nodig is naar de netwerken die in Oost-Congo de dissidente generaal Nkunda steunen en versterken. Eerstdaags onthult de VN-Expertengroep haar rapport, dat IPIS al kon inkijken.
Een netwerk dat met de dissidente generaal Laurent Nkunda sympathiseert, is voor zijn militie aan het ronselen, tot in Rwanda en Burundi toe. Nkunda is zijn machtspositie in Noord-Kivu volop aan het versterken.
Het netwerk financiert het vervoer van de rekruten naar Nkunda’s kampen. Onder hen ook instructeurs die in deze kampen militaire training gaan geven aan Nkunda’s militieleden. De Nkunda-milities houden illegale wapenvoorraden aan die onder het VN-wapenembargo vallen.
Het jongste rapport zegt niets over de mogelijke uitbating door de mannen van generaal Nkunda van natuurlijke rijkdommen. Maar een lid van de Expertengroep verduidelijkt in een gesprek met IPIS dat er wel indirecte links zijn.
De zakenmilieus van de volksgroep waartoe Nkunda behoort, halen namelijk inkomsten uit Congo’s natuurlijke rijkdommen waarmee ze de generaal financieren. De Expertengroep is dan ook zinnens deze ‘business-community’ aan een nader onderzoek te onderwerpen.

Rwandese militie


Zuid-Kivu valt, al naargelang de zone, onder de controle van eenheden van het regeringsleger FARDC of de FDLR-FOCA, de gewapende vleugel van de Forces Démocratiques pour la Libération du Rwanda.
De Rwandese FDLR lijkt niet bereid zijn posities in Congo op te geven. De VN-macht MONUC heeft tot 1 juni in totaal 10.177 FDLR-leden naar Rwanda gerepatrieerd: 5230 strijders en 4947 gezinsleden. Maar de top van FDLR-FOCA ontmoedigt repatriëring of werkt ze tegen. Daarom stemmen de afgegeven wapens en munitie niet overeen met het echte arsenaal van deze militie.
Volgens de Groep zijn er nauwe relaties tussen de activiteiten van de 2de Divisie van FDLR-FOCA, de uitbuiting van kleinschalige mijnwerkers en de burgerluchtvaart. De mijnmaatschappij BANRO, die uitbatingsvergunningen heeft in Namoya (in de provincie Maniema) en Zuid-Kivu, gaat in deze vrijuit omdat ze in het gebied niet actief bezig is met exploitatie en er van niemand mineralen koopt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.