Wilde ontbossing breekt Colombia zuur op

Het gebrek aan maatregelen tegen de wilde ontbossing rondom de Colombiaanse rivieren in combinatie met een opvallend intens regenseizoen, zorgt voor vernietigende effecten in Colombia.
Tijdens de “winter”, zoals het regenseizoen in Colombia genoemd wordt, zijn al zeshonderd plaatselijke rampen geteld door dambreuken, landverschuivingen en lawines. Volgens de Nationale Rampendienst (SNPAD) zijn al meer dan 735.000 mensen dakloos geworden, vijftig doden en 85 gewonden gevallen.
Het regenseizoen is bijzonder intens door het klimaatfenomeen “La Niña”, dat ontstaat door de afkoeling van het oppervlaktewater in de Stille Oceaan. “Maar de natuur is niet het grootste probleem”, zegt meteoroloog Max Henríquez. “De mens heeft zelf in grote mate bijgedragen aan de huidige problemen. De ontbossing van de rivierstelsels versnelt de watercyclus. De regen wordt niet langer vastgehouden door de bomen maar komt onmiddellijk in de rivier terecht, die snel stijgt en overstroomt.”
De bomen worden geveld voor de cocateelt en door kleine boeren voor brandhout, maar vooral door grote veeboeren om land voor hun dieren vrij te maken. “De veehouderij is goed voor 60 procent van de ontbossing in Colombia”, zegt Henríquez.
Andere ingrediënten van de rampencocktail zijn de geologische karakteristieken van het gebied en de armoede, waardoor mensen niet anders kunnen dan zich te vestigen op gevaarlijke plaatsen. Hele dorpen en zelfs steden zijn gebouwd op onstabiele grond, en veel gebouwen blijken bovendien niet aan de veiligheidsvoorschriften te voldoen.

Biodiversiteit bedreigd


Volgens botanist Jesús Orlando Rangel van de Nationale Universiteit van Colombia, verliest het land jaarlijks 598.000 hectare bos, het equivalent van ruim een miljoen voetbalvelden. Daardoor worden bijna vijfhonderd plantensoorten met uitsterven bedreigd, waaronder de waspalm, de nationale boom van Colombia.
Het grote probleem is dat de overheid geen adequate maatregelen neemt om de ontbossing te stoppen. Zolang ze dat niet doet, zullen de problemen in het regenseizoen elk jaar erger worden, zeggen de deskundigen. “Deze situatie zou in eender welk land erg zijn, maar de biodiversiteit in Colombia is één van de rijkste ter wereld”, zegt Rangel. “Toch neemt de overheid geen afdoende beschermingsmaatregelen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.