Windenergie groeit wereldwijd met een derde

Windturbines duiken als paddenstoelen uit de grond. Volgens de Global Wind Energy Council (GWEC), die de sector vertegenwoordigt, is de capaciteit wereldwijd ondanks de economische crisis met 31 procent gegroeid.
De capaciteit stijgt daardoor met 37,5 gigawatt tot een wereldwijd totaal van 157,9 gigawatt. China is goed voor een derde van de nieuwe capaciteit. De markt van windenergie groeide er met meer dan 100 procent.
Volgens cijfers die de GWEC begin februari publiceerde, stelt de sector inmiddels meer dan een half miljoen mensen tewerk. “De aanhoudende snelle groei van windenergie ondanks de financiële crisis en de economische malaise bewijst de inherente aantrekkelijkheid van de technologie, die schoon, betrouwbaar en makkelijk te installeren is”, zegt Steve Sawyer, secretaris-generaal van de GWEC.

VS en Azië


In de Verenigde Staten groeide de markt met 39 procent. Er kwam in 2009 bijna 10 gigawatt nieuwe capaciteit bij, het equivalent van een à twee kerncentrales. “De Amerikaanse windindustrie verbrak alle records in 2009. Het relanceplan blijkt een historisch succes voor de creatie van banen, het terugdringen van de CO2-uitstoot en de bescherming van de consumenten”, zegt Denise Bode, hoofd van de American Wind Energy Association. Ze wijst er wel op dat de productie van windmolens licht gedaald is in datzelfde jaar. “De industrie heeft zekerheid op lange termijn nodig over het beleid en vraag van de markt om te kunnen groeien.”
China verdubbelde zijn capaciteit van 12,1 tot 25,1 gigawatt. In combinatie met nieuwe parken in India, Zuid-Korea, Japan en Taiwan is Azië goed voor meer dan 14 gigawatt bijkomende capaciteit in 2009.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.