Windenergie wint terrein in Bulgarije en Roemenië

Roemenië en Bulgarije zijn bij uitstek geschikt voor de productie van windenergie. Investeerders zijn geïnteresseerd, maar juridische onzekerheid en de beperkte capaciteit van het nationale elektriciteitsnetwerk vertragen de bouw van windmolenparken.
Roemenië heeft het grootste potentieel voor windenergie in het zuidoosten van Europa, bleek vorig jaar uit een studie van Erste Bank. De geografische en klimatologische condities zouden uiteindelijk een productiecapaciteit van 14.0000 megawatt mogelijk kunnen maken. Zelfs in voorzichtiger schattingen gaat men er nog vanuit dat windenergie in potentie 10 procent van alle in het land geproduceerde energie kan uitmaken.
Bulgarije kan over een paar jaar een productiecapaciteit van 3.400 megawatt bereiken, stelt de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD). Anders dan Roemenië, is Bulgarije momenteel zeer afhankelijk van energie-import. De meeste fossiele brandstoffen komen uit Rusland.

Regelgeving


Naast fossiele brandstoffen en waterkrachtcentrales, maakt Bulgarije momenteel gebruik deels verouderde kerncentrale (Kozlodui). Het land is van pan een nieuwe centrale te bouwen in Belene, in het noorden. Windenergie zou evenveel energie kunnen produceren als deze kerncentrales.
Het zuiden van Roemenië en het noorden van Bulgarije hebben, net als de regio’s langs de kust van de Zwarte Zee in beide landen, de beste omstandigheden voor windenergie. Onder de geïnteresseerde investeerders bevinden zich het Italiaanse ENEL, Ibedrola uit Spanje en de Amerikaanse AES Corporation.
Beide landen hebben zich gecommitteerd aan de Europese richtlijn om in 2020 20 procent van de energie uit duurzame bronnen afkomstig te laten zijn. Maar gezien het feit dat Roemenië en Bulgarije veel waterkrachtcapaciteit hebben, kan het EU-doel daarmee bereikt worden zonder fossiele brandstoffen te vervangen.
De Europese wetgeving en de interesse van buitenlandse investeerders in de exploitatie van windenergie, zet de landen echter onder druk om ook aan deze vorm van energie aandacht te besteden. De Bulgaarse autoriteiten lijken daar meer werk van te maken, hoewel Roemenië meer potentieel heeft op het gebied van windenergie
In Bulgarije wekken windmolenparken al 200 ongeveer megawatt op. Nog eens 200 megawatt zit in de pijpleiding, zegt Yordan Mihaylov van MASS Energy Systems LLC, een bedrijf dat investeert in duurzame energie in Bulgarije en andere landen.
“Juridisch gezien is het op dit moment in Bulgarije beter geregeld dan in Roemenië”, zegt Mihaylov. “De Bulgaarse regering garandeert gedurende vijftien jaar afname van de energie uit windmolenparken tegen gesubsidieerd tarief.”
De meeste producenten kunnen daardoor een goede prijs verwachte voor hun energie. “Er zitten nog wel haken en ogen aan de contracten, maar de regering werkt eraan ze te verbeteren.”

Capaciteitsprobleem


In Roemenië wordt nog niet meer dan 100 megawatt geproduceerd. Er zijn door investeerders aanvragen ingediend voor projecten die bij elkaar goed zijn voor 17.000 megawatt, maar slechts een klein deel daarvan zal daadwerkelijk gerealiseerd worden.
Sommige voorstellen zijn niet serieus en worden direct afgewezen door de autoriteiten, zegt Radu Voinescu van consultancybureau Boeru Voinescu Group. Een andere reden dat er zo weinig voorstellen geaccepteerd worden, is dat het nationale elektriciteitsnetwerk niet meer dan 2000 megawatt windenergie aankan, zegt Voinescu. Voor windenergie zijn aanpassingen nodig aan het netwerk, zodat energie kan worden opgeslagen voor momenten waarop de wind niet sterk genoeg is.
Voor de aanpassing van het netwerk zijn miljarden euro’s en politieke wil nodig. Anders dan in Bulgarije, laat Roemenië de prijs voor duurzame energie grotendeels aan de markt over. Dat maakt het moeilijke voor producenten om de winst op lange termijn te schatten. De overheid garandeert investeerders slechts gedurende een jaar een vaste prijs voor de energie.
“Voor onze partners zijn de risico’s in Roemenië veel hoger dan in landen zoals Frankrijk of Duitsland, waar de tarieven voor tenminste twaalf jaar gegarandeerd worden”, zegt Radu Voinescu. “Onze politici lijken ook weinig prioriteit te geven aan het uitbreiden van het energienetwerk. Terwijl zo’n investering infrastructuur juist heel nuttig is in tijden van economische crisis. Zonder investeringen in onderwijs en infrastructuur op het gebied van energie, heeft het land geen toekomst.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.