Windmolen maakt water in woestijn

Het Franse bedrijf Eole is erin geslaagd water uit woestijnlucht te halen door middel van een windmolen. Een prototype in Abu Dhabi levert 800 liter per dag.

  • eolewater.com Via een opening in de neus wordt lucht opgenomen. Deze wordt opgewarmd om stoom te genereren, welke dan wordt gecondenseerd om water te produceren. eolewater.com

De woestijn mag dan kurkdroog zijn, de lucht erboven is dat lang niet. De lucht boven woestijnen kan zelfs een relatief hoge vochtigheidsgraad hebben, en per kubieke meter tot meer dan een centimeter water opleveren.

Verschillende bedrijven ontwikkelen daarom systemen om dat water uit de lucht te filteren. De technologie bestaat, maar vraagt heel wat energie, en precies daar heeft Eole met de windmolen een oplossing voor. Het gebruik van windenergie maakt het systeem niet alleen betaalbaar. Het heeft ook als voordeel dat de technologie gebruikt kan worden op plaatsen waar geen stroom voorhanden is, zoals afgelegen dorpen of een rampgebied.

Abu Dhabi

Het prototype dat momenteel in Abu Dhabi wordt getest heeft een capaciteit van 30 kilowatt en hapt lucht via ventilatieopeningen in de neus. Die lucht wordt opgewarmd om stoom te genereren, die via een compressor geleid wordt om er te condenseren tot waterdruppels. Het water wordt via buisjes afgevoerd naar opslagtanks, waar het gezuiverd en gefilterd wordt.

Een eerste prototype werkt al sinds oktober en levert er 500 tot 800 liter per dag. Eole maakt zich sterk dat op plaatsen waar er meer wind is tot 1000 liter per dag geproduceerd kan worden.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2925   proMO*’s steunen ons vandaag al. We hopen 2021 te kunnen starten met 3000 proMO*‘s, word jij er één van?

Word proMO* of Doe een gift