Winst en vervuiling Electrabel onder vuur

Met de kritische spot ‘Electrabel plukt u kaal’ en de website Electrabrol klaagt Greenpeace de hoge winsten aan die energiebedrijf Electrabel boekt op de rug van consumenten. Het energiebedrijf zou meer geld moeten investeren in groene energie.
Vooral de vervroegde afschrijvingen van sommige kern- een steenkoolcentrales van Electrabel, die het bedrijf uitzonderlijke winsten hebben opgeleverd, liggen onder vuur, en zorgen volgens Greenpeace voor oneerlijke concurrentie en consumenten die te veel moeten betalen voor hun energiefactuur.
De Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas, maakte een rekensommetje: als de kernuitstap tien jaar uitgesteld wordt, levert dat Electrabel een extra winst van 7,6 miljard euro op. Die winstmarges zijn niet te rechtvaardigen, omdat Electrabel weigert te beleggen in investeringen voor de toekomst.
België produceert 54,4 procent van zijn elektriciteit in kerncentrales. Na Frankrijk (78,1%) staat België daarmee op de tweede plaats in OESO-lijst.
De Belgische regering heeft zichzelf vrijgesproken van alle bevoegdheden om de energieprijzen te controleren, waardoor elektriciteitsleveranciers vrij spel hebben. Het resultaat daarvan is bijvoorbeeld dat het sociaal tarief, de prijs die de arme Belg voor zijn energie betaalt, niet meer per se voordeliger is dan het laagste tarief op de markt.

Hernieuwbare energie


Bovendien wekt Electrabel volgens de milieubeweging nog op een verouderde manier elektriciteit op. ‘Die elektriciteitsproductie hoort niet langer thuis in een tijdperk waarin grote klimaatuitdagingen om duurzame oplossingen vragen. Het is aan de toekomstige minister van Duurzame Ontwikkeling om de onverhoopte winsten van Electrabel te herinvesteren in hernieuwbare energie en energie-efficiëntie.’
In het klassement van groenestroomleveranciers van Greenpeace bengelt Electrabel helemaal onderaan. Dat klassement deelt de Belgische energieleveranciers op in drie kleurscores volgens hun groenaanbod: groen en goed, oranje en onvoldoende, rood en goed fout. Ecopower, Wase Wind, Lampiris, Nuon Nature en Essent Groen krijgen het label groen, EBEM, Nuon Comfort/Flex, SPE Luminus en Essent scoren onvoldoende.
Volgens Electrabel is die klassering niet objectief omdat Greenpeace ook nucleaire productiemiddelen meetelt. Electrabel zegt de grootste producent van groene energie te zijn. ‘Vandaag beschikt Electrabel over meer dan 5000 MW hernieuwbare energiebronnen in Europa, dit is 16% van haar huidig productiepark’, meldt Electrabel in een persbericht. ‘Doelstelling van de onderneming is dit cijfer op te trekken tot 6 300 MW tegen 2009, zijnde 18%. Hiermee anticipeert de onderneming de doelstellingen vooropgesteld door Europa (20% tegen 2020).’ 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.