Winter doet vervuiling in nog meer steden pieken

Vorige week haalde de luchtvervuiling in de Chinese hoofdstad Beijing het nieuws, maar ook andere steden in Azië en het Midden-Oosten kampen met een groot probleem. Dat blijkt uit satellietgegevens van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

  • NASA De hotspots voor zwaveldioxide zijn duidelijk te zien op deze kaart van NASA. NASA

De NASA gebruikte geavanceerde meetapparatuur van de Aura-satelliet om de vervuiling met stikstofdioxide in kaart te brengen. Stikstofdioxide is een goede maatstaf, zegt de NASA, omdat het een sleutelingrediënt is in de vervuiling door de verbranding van fossiele brandstoffen in auto’s, elektriciteitscentrales en fabrieken. Tijdens warme zomers stimuleert de stof de vorming van ozon, maar in de winter blijft ze lang hangen en draagt ze bij aan vervuiling met fijn stof. Waar veel stikstofdioxide gemeten wordt, zijn ook andere vormen van vervuiling alom, zoals zwaveldioxide en smog.

De NASA mat de concentraties tussen 1 en 8 januari en tekende de gegevens uit op een kaart van Azië. Daarop zijn de hotspots van vervuiling duidelijk te zien: Istanboel in Turkije, New Delhi in India, en Riad in Saoedi-Arabië en Teheran in Iran.

Vervuiling kan niet weg

Een koude winter maakt luchtvervuiling vaak erger, omdat verschillende mechanismen samenwerken. Door de koude temperaturen worden er meer fossiele brandstoffen verbrand voor verwarming. In ontwikkelingslanden gaat het vaak om steenkool, die meer vervuiling produceert dan andere vormen.

Tegelijkertijd houdt het weer de vervuiling dicht bij de grond. In de meeste seizoenen is de lucht hoog in de atmosfeer kouder dan de lagere luchtlagen. Daardoor stijgt de lucht, neemt het de vervuiling mee en kan die door winden weggevoerd en verspreid worden. Maar in de winter kunnen zich “temperatuurinversies” vormen, waarbij de lagere luchtlagen kouder zijn. De vervuiling kan niet ontsnappen en hoopt zich op in de lagere luchtlagen.

“Tot slot kunnen in de winter hogedrukgebieden ontstaan die minder wind genereren en tot zeer stabiele atmosferische omstandigheden kunnen leiden”, zegt de NASA. “Als een stad ook nog eens omgeven is door bergen, kan koude lucht in vallei zakken en houden de bergen winden tegen die de lucht kunnen verversen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.