Winterstormen kostten Groot-Brittannië duizenden bomen

Groot-Brittannië heeft tijdens de recente winterstormen het grootste verlies aan bomen opgetekend in de voorbije twintig jaar. Volgens de Britse organisatie National Trust zijn onder de slachtoffers veel oude eiken en zeldzame boomsoorten.

  • © National Trust/Calum Summers Een zeshonderd jaar oude eik gaf tijdens de recente stormen de geest in Woolbeding, Sussex. © National Trust/Calum Summers

Groot-Brittannië beleefde de natste winter sinds het begin van de metingen. De ergst getroffen regio’s kregen in de voorbije drie maanden meer dan vijftien stormen te verwerken.

De Britse National Trust, die meer dan 25.000 hectare aan natuurgebieden beheert, onderzocht meer dan vijftig gebieden en concludeert dat die de grootste schade hebben opgelopen sinds de Grote Storm van 1987.

Verzadigd

Duizenden bomen, waaronder heel wat oude eiken, beuken en essen overleefden de storm niet. In de meeste gevallen braken ze niet zozeer door de wind, maar raakten ze ontworteld omdat de grond verzadigd was met water.

Het ergst getroffen gebied is het Killerton Estate in Devon, waar meer dan vijfhonderd bomen werden ontworteld of vernield, waaronder twintig die tekenend waren voor het landschap.

“Als mensen deze lente opnieuw beginnen wandelen, zullen ze nog altijd deze fantastische plaatsen kunnen bezoeken, maar ze zullen enkele oude vrienden moeten missen”, zegt Matthew Oates van de Trust. “Naarmate extreme weerfenomenen vaker voorkomen, zal de druk op bomen verder toenemen, met name op oude exemplaren. We moeten goed nadenken over waar we bomen planten en welke soorten we kiezen.”

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift