Woestijn rukt steeds verder op in Algerije

De Saharawoestijn is de kustlijn van de Middellandse Zee in Algerije dit jaar tot op tweehonderd kilometer genaderd. Elk jaar raakt het Noord-Afrikaanse land tienduizenden hectares vruchtbare grond kwijt aan de woestijn.
Negentig procent van Algerije is al woestijn, inclusief het zuiden en een groot deel van het noorden. De afgelopen tien jaar viel dertien miljoen hectare land ten prooi aan verwoestijning, blijkt uit cijfers van het Algerijnse ministerie van Landbouw.

De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika zei in december tijdens het derde Internationale Festival van Culturen en Beschavingen van Woestijnbewoners dat meer maatregelen nodig zijn om de verwoestijning tegen te gaan.

Maar er klinken ook positievere geluiden. “De woestijn rukt momenteel minder snel op naar het noorden omdat er al verschillende initiatieven zijn genomen om de trend te keren”, zegt Lakhar Brouri van de Hoge Commissie voor Ontwikkeling van de Steppe (HCDS).

In de jaren zeventig werd met een grootschalig project, de ‘Groene Barrière’ begonnen. Om de woestijn af te remmen werd tussen het woestijnachtige zuiden en het Mediterrane noorden, een groenstrook van zo’n 400 kilometer lang en 150 kilometer breed geplant.

Helaas, zegt Malik Raheb, landbouwingenieur en natuurbeschermingsspecialist, stuitte het project op diverse problemen. “Overbegrazing en excessieve ontbossing hebben ervoor gezorgd dat het project mislukt is”, zegt hij.

In dezelfde periode werd een systeem aangelegd waarbij een teveel aan water in bepaalde seizoenen vanuit rivieren gebruikt kon worden voor bevloeiing van droge grond in de omgeving.

De HCDS werd in 1981 opgericht om de Algerijnse steppe te beschermen en verbeteren. Die steppe, die de oprukkende woestijn tegenhoudt, strekt zich uit over 32 miljoen hectare, zo’n 200 kilometer ten zuiden van Algiers.

De commissie zegt dat sinds haar oprichting in 1981, 2,6 miljoen hectare steppe is hersteld. Zeven miljoen hectare heeft nog aandacht nodig.

Er wonen meer dan zeven miljoen mensen op de steppe, op een totale bevolking van 33 miljoen. De bewoners leven vooral van hun vee. De regio telt achttien miljoen schapen.

Ondanks de positieve geluiden van de HCDS, benadrukte president Bouteflika tijdens de bijeenkomst dat diverse projecten slechts deels succes opleverden. De regering heeft 1,9 miljard euro gereserveerd voor projecten die de verwoestijning tegengaan. IPS MDG7 (JS/MC)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.