Wolfowitz neemt Lewinsky-advocaat onder de arm

Wereldbankdirecteur Paul Wolfowitz heeft Robert Bennett, de advocaat die Bill Clinton verdedigde in de Lewinsky-affaire, benoemd als juridisch adviseur. In een brief aan het personeel kondigde de omstreden Wereldbankbaas een reeks maatregelen aan waarmee hij het vertrouwen wil terugwinnen.
De raad van bestuur van de Wereldbank onderzoekt of Wolfowitz zijn boekje te buiten is gegaan bij de promotie van zijn vriendin Shaha Riza. Riza werd door toedoen van Wolfowitz overgeplaatst van de communicatieafdeling van de Wereldbank naar een lucratieve positie bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Invloedrijke actoren binnen en buiten de Bank vinden dat Wolfowitz, die van de strijd tegen de corruptie een speerpuntthema heeft gemaakt, ontslag moet nemen.
Bennett geniet een uitstekende reputatie als crisismanager. Zijn benoeming kadert in de herschikking van de staf van naaste medewerkers van Wolfowitz. In een brief aan het personeel doet de Wereldbankbaas een oproep om feedback te leveren in de aanloop naar “grote veranderingen in de manier waarop mijn bureau en het topmanagement functioneren.” Hij vraagt de personeelsleden ook “nog even om geduld”.
Er bestaat binnen de Bank veel ongenoegen over de selecte clubje van vertrouwelingen die onder Wolfowitz veel macht naar zich toe hebben getrokken. Eerder liet Wolfowitz doorschemeren dat hij twee van zijn meest omstreden adviseurs, Robin Cleveland en Kevin Kellems, aan een kortere lijn wil houden. De twee maakten zich erg populair omwille van hun agressieve aanpak en vooral het jaarsalaris van 250.000 dollar (183.000 euro) dat hen wordt toegeschreven.
Waarnemers verbazen zich erover dat er opeens opnieuw sprake is van het Volcker Panel. Deze commissie onder leiding van Paul Volcker, de voormalige voorzitter van de Amerikaanse Nationale Bank, kreeg in februari de opdracht het Departement voor Institutionele Integriteit (NIT) door te lichten. Dit departement onderzoekt beschuldigingen van interne fraude en corruptie en wordt geleid door de weinig populaire Suzanne Rich, ook een benoeming van Wolfowitz.
Het Volcker Panel liet lange tijd niets van zich horen, maar nu zit er blijkbaar toch een onafhankelijke evaluatie van het NIT aan te komen. Dat er nu opnieuw schot in de zaak komt, hangt volgens insiders samen met het schandaal rond de integriteit van Wolfowitz.
Uit een document dat onlangs uitlekte blijkt ten slotte dat de Wereldbank haar taalgebruik in een strategienota over gezinsplanning en seksuele gezondheid heeft aangepast. De nieuwe versie bevat meer expliciete verwijzingen naar anticonceptiemiddelen en gezinsplanning. In de oudere versie was daarvan geen sprake, zeer tot ongenoegen van Europese Wereldbankdirecteurs en organisaties die zich inzetten voor vrouwenrechten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.