Wolfowitz nu ook in het nauw inzake gezinsplanning

In dezelfde persconferentie waarin hij met de billen bloot ging over zijn rol in de promotie van zijn minnares, ontkende Wereldbankbaas Paul Wolfowitz categorisch dat de bank zijn politiek gaat wijzigen inzake gezinsplanning. Het Global Accountability Project, dat het eerste schandaal aan het rollen bracht, zegt over documenten te beschikken die het tegendeel bewijzen.
Nadat Wolfowitz eerst in alle toonaarden ontkende dat hij iets te maken heeft gehad met de promotie van zijn minnares Shaha Riza, sloeg hij donderdag eindelijk een mea culpa. Een journalist van de Amerikaanse publieke radio-omroep vroeg Wolfowitz terloops of de Bank van plan is haar beleid inzake gezinsplanning te herzien. “Absoluut niet”, zo antwoordde de Wereldbankbaas, “Ik heb de geruchten daarover gehoord. Laat ik duidelijk zijn: ons beleid is niet veranderd”.
Volgens de in Washington gebaseerde anti-corruptiewaakhond Global Accountability Project (GAP), die het schandaal rond de promotie van Wolfowitz’ minnares aan de grote klok hing, is de Wereldbankbaas wel degelijk bezig het beleid inzake gezinsplanning, anticonceptiva en abortus in een meer conservatieve richting te sturen. De Wereldbank geeft elk jaar voor 23 miljard dollar leningen aan ontwikkelingslanden.
Het eerste interne document dat GAP kon inzien is een mail waaruit blijkt dat de door Wolfowitz benoemde managing director Juan José Daboub aan de programmacoördinator voor Madagaskar had gevraag alle verwijzingen naar gezinsplanning te schrappen uit de Country Assistance Strategy, de hulpstrategie op lange termijn voor het Afrikaanse land.

Alle verwijzigingen geschrapt


“Een van de verzoeken die ik heb gekregen van de managing director (Daboub) is alle verwijzingen naar gezinsplanning te schrappen”, zo staat in een e-mail van Lilia Burunciuc, de programmacoördinator voor Madagaskar. “We hebben dat gedaan, maar het kan een probleem worden omdat het nationale plan voor de gezondheidsector wel maatregelen voor gezinsplanning bevat, op expliciete vraag van de regering.”
Daboub werd in april 2006 door Wolfowitz in dienst genomen als Managing Director for Operations. Hij is de voormalige minister van financiën van El Salvador voor de rechtse ARENA-partij, die dicht bij de Katholieke Kerk staat. Op 2 mei houdt Daboub een toespraak in het Vaticaan, zo meldt de religieuze denktank Acton Institute.
GAP heeft ook de hand kunnen leggen op de Strategienota voor Gezondheid, Voeding en Bevolking (HNP Strategy) die momenteel door het bureau van Daboub wordt uitgewerkt. Daarin wordt gezinsplanning slechts één keer vermeld, in een verwijzing naar de strategienota van 1997 waarin het onderwerp wel als prioriteit naar voren wordt geschoven voor hulpprogramma’s.

Conservatieve christelijke achterban


In de nieuwe strategienota is niet langer sprake van abortus, condooms en seksuele voorlichting, thema’s die gevoelig liggen bij de conservatieve christelijke achterban van de Amerikaanse president George W. Bush, aan wie Wolfowitz zijn benoeming te danken heeft. In de plaats worden “onderwijs voor vrouwen, een verbetering van hun economische positie en het wegwerken van genderongelijkheid” als prioriteiten genoemd voor Wereldbankprojecten.
De tegenstrijdigheden inzake het gezinsplanningsbeleid vormen mogelijk een nieuwe bron van conflicten tussen de Wereldbankbaas en het personeel. Na het schandaal rond de promotie van Shaha Riza heeft de meer dan 10.000 leden tellende Bank Staff Association Wolfowitz gevraagd ontslag te nemen.
Emad Mekay

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.