Wonen in de wereld

De Belg woont knus en comfortabel, kopte de krant De Morgen begin dit jaar. Uit de nationale sociaal-economische enquête van 2001 blijkt dat 68 procent van de Belgische gezinnen huiseigenaar is. Drie op de vier Belgen wonen in een eengezinswoning en zeven op de tien hebben een huis met tuin. Centrale verwarming is er bij zeven op de tien woningen en huizen zonder toilet vormen stilaan een rariteit.
Minder goed is het gesteld met de stedeling wereldwijd. Het gebrek aan aangepaste behuizing in steden is een van de dringendste problemen van de eenentwintigste eeuw, stelt HABITAT’S Global Observatory (GUO). Onderzoekers schatten het aantal mensen die slecht wonen wereldwijd op meer dan één miljard. 20 tot 40 miljoen stadsgezinnen zouden dakloos zijn. Jammer genoeg biedt een dak boven het hoofd geen waterdichte garantie op aangenaam wonen. Volgens wereldwijd onderzoek naar de staat van huizen, voldoet 18 procent van het globale woningenbestand in steden niet aan een degelijke basisinfrastructuur, laat staan aan de algemene bouwvereisten.
Goed wonen is meer dan een dak boven het hoofd, volgens Habitat, de VN organisatie die zich bezighoudt met de woonomstandigheden van de wereldbevolking. Het betekent ook voldoende privacy, voldoende ruimte, toegankelijkheid en veiligheid, voldoende rechtszekerheid, een stabiele en duurzame bouwstructuur, voldoende licht, warmte en verluchting, een degelijke basisinfrastructuur zoals watervoorziening en sanitair, een propere en gezonde omgeving, een redelijke woon-werkafstand, en dat alles voor een aangepaste prijs.
Het schaarse aanbod van degelijke huizen wereldwijd doet de prijzen stijgen, een trend die al decennia aan de gang is. De link tussen armoede en slechte behuizing is niet ver te zoeken.
Het kostenplaatje om iedereen goed onderdak te verschaffen is immens. Maar wanneer het probleem niet wordt aangepakt, zou het prijskaartje nog veel groter kunnen worden, volgens GUO. Nieuwe stedelijke sloppenwijken zijn potentiële broeihaarden voor sociale en politieke onrust.
Het globale sloppenbestand in steden zou in acht jaar tijd met vijf procent gestegen zijn, toont recent onderzoek door GUO. In Afrikaanse steden, waar zich de meeste krotbewoners bevinden, steeg het aantal sloppen met bijna tien procent, in Latijns-Amerika met bijna vijf procent. Ook Europa bleef niet gespaard van de stijgende verkrotting. (td)
Meer: www.unhabitat.org

Sociale én groene woningen voor Tsjernobyl


Dat woningnood geen onoverkomelijk probleem hoeft te zijn, en zelfs de lokale economie een duwtje in de rug kan geven, bewijst een sociaal woningproject in Wit-Rusland. Overheid en ngo’s sloegen de handen in elkaar om sociaal zwakkeren en Tsjernobyl-uitwijkelingen aan duurzaam onderdak te helpen. De oplossing ligt in het gebruik van eenvoudig, milieuvriendelijk bouwmateriaal: strobalen en klei gemengd met stro en houtvlokken.
Het project werd opgenomen in de lijst van Best Practices van UN-Habitat. De lijst bestaat uit meer dan 1600 praktijkoplossingen voor de sociale, economische en milieugerichte problemen die hand in hand gaan met de wereldwijde verstedelijking. (td)

Zonder dak of tuin


Wereldwijd zijn er bijna 19,8 miljoen vluchtelingen onder het mandaat van het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR). Dat betekent dat - ruwweg - één op driehonderd mensen op aarde op de vlucht ging.
Het UNHCR bekeek de aanwezigheid van vluchtelingen per continent, waarbij Azië - met 8,8 miljoen vluchtelingen op zijn grondgebied - koploper is. Europa volgt met 4,85 miljoen, Afrika met 4,17 miljoen. Noord-Amerika huisvest 1,08 miljoen vluchtelingen, Zuid-Amerika en de Caraïben samen 765.400 mensen. De belangrijkste gastlanden blijven onveranderd: Pakistan huisvest zo’n 2,2 miljoen mensen, Iran 1,9 miljoen en Duitsland 988.500 vluchtelingen.
Opvallend is de stijging van “interne” of nationale vluchtelingen. Dit zijn mensen die, ten gevolge van regionale conflicten, hun huizen verlaten en zich voorlopig elders in hun thuisland vestigen. Daardoor vallen ze - anders dan vluchtelingen die de grens oversteken - tussen de mazen van de internationale bescherming. Een groeiend probleem, want nationale conflictsituaties nemen steeds meer de plaats in van interstatelijke conflicten. Het aantal interne vluchtelingen wordt wereldwijd geschat op 20 tot 25 miljoen, met grote concentraties in Soedan, Angola, Colombia, Congo, Afghanistan, Sri Lanka, Bosnië-Herzegovina en landen van de voormalige Sovjetrepubliek. Naar schatting 5,3 miljoen van deze mensen krijgen internationale hulp van het UNHCR.
Goed nieuws is dat heel wat nationale vluchtelingen vorig jaar naar hun huizen terugkeerden. Onder hen een miljoen Eritreërs, 80.000 Bosniërs, 42.000 Burundezen, en zowat 160.000 inwoners van de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. Het aantal staatlozen verminderde en de groep teruggekeerde vluchtelingen die nog internationale hulp nodig had, halveerde bijna. In totaal daalde het aantal vluchtelingen wereldwijd in 2002 met zowat twee miljoen ten opzichte van het jaar daarvoor. (td)
info: www.unhcr.org

Eeuwige zwervers


Niet iedereen volgde tienduizend jaar geleden het voorbeeld van de sedentaire mens. Vandaag wordt het globale aantal nomaden en mensen die half nomadisch, half sedentair leven op tientallen miljoenen geschat. Roma’s en andere zigeuners alleen al zouden met z’n acht miljoen door Europa trekken, grotendeels in Midden-Europa en de Balkanlanden.
De grootste groepen nomaden leven vooral in het Midden-Oosten en Afrika. In Oost-Afrika wordt hun aantal op zeven miljoen geschat. In Somalië is drie vierde van de bevolking nomadisch of halfnomadisch. Ook in Mauretanië leven heel wat trekkers die toch een vaste stek hebben. Dat was een obstakel toen de overheid een nationale volkstelling wilde houden en niemand thuis bleek te zijn. Nogal wat nomadische Mauretaniërs die een vast adres hebben, brengen een groot deel van het jaar door op de wegen en in tenten.
In Azië mengden de traditioneel nomadische Mongolen zich met andere etnische groepen, maar het merendeel van de 2,6 miljoen Mongolen leidt nog steeds een trekkersbestaan.
In Brussel en Vlaanderen leven naar schatting 6000 voyageurs, afstammelingen van autochtone trekkers en bijna 2000 zigeuners. 1200 van hen zijn Manoesjen, zigeuners van Indische oorsprong die in de 15de eeuw in onze streken arriveerden, en 600 zijn Roma-zigeuners afkomstig uit Oost-Europa. (td)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.