Wordt Zuid-Afrika 2010 het WK van de youngsters?

Er zijn opvallend veel oudgedienden afwezig op het WK voetbal in Zuid-Afrika. Kunnen de jonge talenten hiervan profiteren om de fakkel over te nemen? We laten ons licht schijnen over de sterspelers van morgen.
  • Stefaan Anrys Maar er staan heel wat jonge spelers te drummen om die dure plaatsen in te nemen. Stefaan Anrys
Door blessures en/of keuzes van de bondscoaches zijn er vele oude rotten afwezig op het komende WK. Het lijstje met afwezigen is indrukwekkend: Ronaldinho, Raúl, David Beckham, Ruud van Nistelrooy,Michael Ballack, Francesco Totti, Luca Toni, Esteban Cambiasso, Javier Zanetti, Michael Essien, Rio Ferdinand,…
Het zal straks zonder hen moeten gebeuren in ‘de Regenboognatie’. Maar er staan heel wat jonge spelers te drummen om die dure plaatsen in te nemen. Gekende talenten als Marek Hamšík, Mesut Özil en Keisuke Honda komen op zowat elk lijstje voor. Daarom belichten wij tien minder bekende youngsters.

Jozy Altidore


Jozy Altidore is nog maar 20 jaar oud, maar is wel een vaste waarde in de nationale ploeg van de Verenigde Staten. Dat de VS erbij zijn op deze WK-eindronde dankt het ook voor een deel aan Altidore. Met 6 doelpunten was hij de topschutter in de ‘qualifiers’. De aanvaller heeft wel meer records op zijn naam staan.
De tien miljoen dollar die Villareal voor hem op tafel legde is nog steeds een record in de Major Soccer League. Altidore is tevens de jongste goalscorer (19 jaar) en hattrickmaker ooit bij de VS. De snelle spits scoorde al voor zijn land tijdens de  Olympische Spelen van Peking 2008 en de Confederations Cup 2009 (video) en hoopt in Zuid-Afrika hetzelfde te doen.

Javier Hernández


Aan talent geen gebrek bij Mexico. In Javier Hernández werd eindelijk een waardige vervanger gevonden voor all-time topscorer Jared Borgetti. 7 goals in 12 caps, het is geen toeval. De kleine goalgetter luistert naar de bijnaam ‘El Chicharito’ (= het erwtje). Zijn vader maakte deel uit van de Mexicaanse selectie op het WK in 1986 en werd immers ‘de erwt’ genoemd.
Javier Hernández scoorde de afgelopen twee seizoenen aan de lopende band voor het Mexicaanse Chivas Guadalajara. Geïnteresseerde clubs komen hoe dan ook te laat. Sir Alex Ferguson overtuigde de Mexicaan enkele maanden geleden om bij Manchester United te tekenen. Is het torinstinct van Javier Hernández al onmisbaar voor Mexico? Zijn vader nam alvast ontslag als beloftencoach van ‘Chivas’ om de prestaties van zijn zoon op het WK bij te wonen.

Nicolás Otamendi


Tot begin vorig jaar had deze 22-jarige Argentijnse verdediger nog geen dozijn wedstrijden gespeeld voor zijn club Vélez Sársfield. Maradona verraste dan ook jan en alleman door deze onervaren speler te laten debuteren tegen Panama. Het hoort bij de politiek van ‘Pluisje’ om tijdens vriendschappelijke wedstrijden zo veel mogelijk spelers uit de Argentijnse competitie te laten spelen.
Otamendi groeide intussen uit tot een belangrijke centrale verdediger van Vélez en werd ook een vaste naam in de Argentijnse selectie. De kans is groot dat Maradona op het WK kiest voor defensieve zekerheid en vier van nature centrale verdedigers zal opstellen. Otamendi komt dan mogelijk op de rechtsbackpositie te staan. In dat geval wacht hem een heel moeilijke taak maar bij een goed WK zal hij wellicht de overstap naar Europa maken.

Vladimír Weiss


Bij Slowakije zijn er heel wat getalenteerde jongeren die hun kans hebben gegrepen. Naast Marek Hamšík is ook de 20-jarige zoon van de gelijknamige bondscoach absoluut het vermelden waard. De vleugelspeler met een buitengewoon loopvermogen maakte bij de jeugd de overstap van Inter Bratislava naar Manchester City. Bij ‘The Citizens’ kon hij nog niet volledig doorbreken, maar een verhuur aan Bolton sloot hij na veel invalbeurten succesvol af door een belangrijke rol te spelen in het behoud van de club.
De verdedigers van Italië, Paraguay en Nieuw-Zeeland moeten alvast geen advies vragen bij de Noord-Ier Jonny Evans, die zich in onderstaand filmpje laat ringeloren door de Slowaak. Laat één zaak duidelijk zijn: Vladimír Weiss heeft zijn selectie afgedwongen op basis van zijn kwaliteiten. Niet omdat zijn vader bondscoach is.

Ramires


Deze scorende middenvelder wiens volledige naam luidt naar Ramires Santos do Nascimento is één van de weinige jonge spelers bij Brazilië. Met zijn 23 jaar is hij zelfs de jongste van de ‘Seleção’. Ramires maakte deel uit van de Braziliaanse ploeg die brons behaalde op de Olympische Spelen van 2008 tegen België. Vorige zomer verruilde de Braziliaan Cruzeiro voor Benfica waar hij een geslaagd seizoensdebuut achter de rug heeft.
Met de Portugese club won hij zowel de titel als de beker. Intussen heeft Ramires al verscheidene caps achter zijn naam staan en staat ook de Confederations Cup op zijn palmares. Het is logisch dat hij mag dromen van een basisplaats op het WK. In de laatste voorbereidingswedstrijd voor het WK scoorde Ramires zijn eerste doelpunt als international (zie filmpje). In deze match tegen Tanzanië scoorde hij zelfs twee keer.

Christian Eriksen


Uiteraard verdient ook de jongste speler op het WK extra aandacht. De kans dat de 18-jarige Deen speelminuten krijgt valt echter af te wachten. In ieder geval geldt hij als een heel groot voetbaltalent. In eigen land wordt de flitsende spelmaker zelfs vergeleken met Michael Laudrup. Creativiteit, overzicht, positionering, scorend vermogen, … De Deen heeft het allemaal.
Twee seizoenen geleden ruilde Eriksen Odense Boldklub voor de rood-witte shirts van Ajax. Hij verkoos de club met de uitstekende jeugdwerking boven Barcelona en Chelsea. Dit jaar brak de perfect Nederlands sprekende Ajacied door bij de eerste ploeg. Zijn opvallende prestaties werden door bondscoach Morten Olsen beloond met zijn allereerste caps voor ‘Danish Dynamite’. Bovendien kan Eriksen indrukwekkende statistieken voorleggen van zijn periode bij de jeugdploegen van Denemarken.

Lukman Haruna


Deze 19-jarige Nigeriaan droomt luidop van een plaats in de basis nadat sleutelspeler John Obi Mikel forfait gaf voor het WK. In 2007 werd hij als kapitein met de -17 jarigen van Nigeria wereld- en Afrikaans kampioen. De getalenteerde middenvelder verliet de Global Crystal Academy en tekende in 2008 een profcontract bij de Franse club Monaco.
Onder meer Real Madrid hengelde toen al naar zijn diensten. Lukman solliciteerde in de voorbereidingswedstrijd tegen Colombia openlijk naar een plaats in de basis door een heerlijke pot te scoren van op zo’n 30 meter. Kortom, een speler die zijn talent wel eens zou kunnen tonen in Zuid-Afrika.

Sotiris Ninis


Griekenland werd in 2004 Europees kampioen met verdedigend en weinig attractief voetbal. Van die status is het bij het brede publiek niet meer afgeraakt. De in Albanië geboren Griek lijkt met zijn techniek dan ook een vreemde eend in de Griekse selectie. Bovendien is hij één van de weinige jonge spelers in het team van Otto Rehhagel. In 2007 was Ninis de sterspeler bij de -19 jarigen van Griekenland die zilver behaalden op het Europees kampioenschap van 2007 in Oostenrijk.
Schitteren doet de aanvallende middenvelder intussen al een tijdje voor Panathinaikos, waar hij al op zijn 16e debuteerde. Het WK is voor hem mooi meegenomen. Elke speelminuut is van goudwaarde in zijn verdere ontwikkeling. De Europese topclubs staan voor hem al lang te wachten. Leuk weetje: Ninis is de jongste doelpuntenmaker ooit voor Griekenland (18 jaar en 46 dagen).

Dominic Adiyiah


De toekomst van Ghana lijkt verzekerd. Op het wereldkampioenschap voetbal voor beloften (-20) van vorig jaar in Egypte, werden de Black Satellites wereldkampioen. Dat maakt van Ghana een van de succesvolste Afrikaanse teams. De smaakmaker van het WK -20 was ongetwijfeld Dominic Adiyiah. Het product van de Feyenoord Academy staat vooral bekend als een goede afwerker. Met zijn acht goals in zeven wedstrijden, mocht de Ghanees zowel de Gouden Bal als Schoen in ontvangst nemen.
Zijn glansprestatie leverde hem een transfer op van het bescheiden Frederikstad naar het grote AC Milan. Het leven van de nieuwbakken Black Star zit dus in een stroomversnelling. Het is nog even afwachten, maar mits de juiste begeleiding kan Adiyiah wel eens een van de beste Afrikaanse wereldvoetballers worden.

Nicolás Lodeiro


Nicolás Lodeiro verdedigt de kleuren van Uruguay, dat wordt getipt als een van de verrassingen op het WK. De 21-jarige aanvallende middenvelder staat geboekt als een groot talent. Ajax merkte Lodeiro op en transfereerde hem naar Amsterdam voor maar liefst 4 miljoen euro. Bij Ajax speelt trouwens nog een Uruguayaan: Luis Suarez (topschutter in de Eredivisie met 35 goals). Voeg daarbij nog Diego Forlan en je weet dat Uruguay kan uitpakken met een aanvallende linie die menige verdediging angstzweet bezorgt.
De jonge Uruguayaan is een nummer 10, die qua stijl aan Lionel Messie doet denken. Als Lodeiro speelt, zal het vooral zijn taak zijn om de twee eerder genoemde spitsen in stelling te brengen.  De kans is klein dat Uruguay een 3de (!) keer wereldkampioen wordt (na 1930 en 1950). Maar dat een land met amper 3 miljoen inwoners zich plaatst voor het WK en zo’n elftal op de mat kan brengen is op zich al knap.
Dit artikel verscheen eerder op Extrasport.be

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.