Wraak en verlossing

De literatuur heeft in haar geschiedenis talloze verhalen voortgebracht over revoluties en maatschappelijke omwentelingen die verharden tot dictaturen en onmenselijke systemen. Binnen dat brede veld van beschouwingen over het moordende gelaat van de nieuwe dageraad, bestaat een subgenre dat inzoemt op de gevangenissen waarvan het nieuwe regime zich bedient om oude rekeningen te vereffenen en nieuwe verhoudingen te installeren.
De relatie tussen gevangenen en ondervragers is in deze setting steevast een omkering van de oude maatsschappelijke verhoudingen: de rijken en machtigen van weleer worden overgeleverd aan degenen die destijds gefolterd of geminacht werden. Dat levert in het beste geval een boeiende psycholische zoektocht op naar de diepste spelonken van de menselijke ziel, naar de betekenis van macht en machteloosheid, naar de mogelijkheid van wraak en verlossing. September in Shiraz van Dalia Sofer hoort thuis in dit genre.
De plaats van actie is Teheran, het tijdstip is begin jaren tachtig, kort na de absolute machtsovername door de theocratische krachten van Khomeini en het begin van de oorlog tussen Iran en Irak. De roman vertelt niet veel over de aard van het regime, behalve dat het meedogenloos en onmenselijk is. Dat is wat weinig om er een geloofwaardig verhaal op te bouwen, al zal het wellicht weinig lezers storen omdat het de algemeen aanvaarde visie op de Islamitische Republiek Iran bevestigt.
De familie Amin die centraal staat in het boek, is joods, rijk en kosmopolitisch –kortom: in alles het tegenovergestelde van wat de Islamitische Revolutie nastreefde. Als vader Isaac geveangengezet wordt op beschuldiging van spionage voor de zionistische staat Israël, volgt Dalia Sofer zijn afdaling in de hel, maar ook de strijd met onzekerheid van zijn vrouw Farnaz, dochter Shirin en zoon Parviz die in New York woont en daar botst op de rigiditeit van de chassidisch-joodse gemeenschap.
September in Shiraz is een beklemmende herinnering aan de onmenselijkheid waartoe idealisme, gekoppeld aan opportunisme, kan leiden. Het is een terechte aanklacht tegen de terreur die de Revolutionaire Garde uitoefende op iedereen die geacht werd verbonden te zijn met het reime van de sjah. Hopelijk komt er straks ook eens een roman waarin de arme boeren en stedelingen, die hoopten dat het einde van het keizerrijk het bergin zou betekenen van een beter leven voor hen, de kans krijgen hun eigen lijden en teleurstelling onder de mollahs te verwoorden. (gg)
September in Shiraz van Dalia Sofer is uitgegeven door Cargo / De Bezige Bij. 318 blzn. ISBN 978 90 23 422 08 8

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.