WSF droomt van Amerika

De volgende editie van het Wereld Sociaal Forum zou in 2011 in Afrika moeten plaatsvinden. Maar de internationale raad van de andersglobalistenbijeenkomst beraadt zich vandaag en morgen (2 en 3 februari) over voorstellen om volgend jaar al in de VS een forum te organiseren.
Het Wereld Sociaal Forum (WSF) van dit jaar, dat zondag in het Noord-Braziliaanse stad Belém ten einde liep, was volgens de organisatoren een succes. Er waren 133.000 deelnemers uit 142 landen. Officieel wil het WSF geen politici in het zonnetje zetten, maar het viel op dat ook vijf Latijns-Amerikaanse presidenten hun opwachting maakten - Luiz Inácio Lula da Silva uit gastland Brazilië en zijn collega’s uit Venezuela, Ecuador, Bolivia en Paraguay.

Meer aandacht


De bijeenkomst in Belém werd gecoverd door ongeveer 2000 journalisten en nog eens 2500 gelegenheidsverslaggevers. In grote landen als Duitsland en Frankrijk kreeg het forum meer aandacht dan de voorbije jaren – waarschijnlijk een gevolg van de economische crisis die de interesse voor alternatieven doet toenemen. Het WSF ontstond in 2001 als een tegenhanger van het jaarlijkse Wereld Economisch Forum in Davos, waar de onzekerheid over de juiste strategie om uit de crisis te komen dit jaar tastbaar was. 
Precies omwille van het cruciale debat over de uitwegen uit de economische crisis gingen er in Belém voorstellen op om volgend jaar weer bijeen te komen. Begin 2007, toen er sleet begon te komen op de formule van het WSF, was er beslist de bijeenkomst maar om de twee jaar te organiseren. Taoufik Ben Abdulah van het Afrikaans Sociaal Forum kondigde al aan dat de volgende editie in 2011 in Afrika zal plaatsvinden. Maar de Internationale Raad bekijkt nu of er in 2010 al een bijeenkomst mogelijk is. Daarvoor zou het Forum naar de VS trekken. Daar wonen de belangrijkste ideologische vijanden van de deelnemers aan het forum, al dagen er bij elke editie van het WSF ook honderden Amerikaanse activisten op. In de VS zijn belangrijke internationale instellingen als het IMF en de Wereldbank gevestigd. Bovendien is er met de nieuwe president Barack Obama uitzicht op verandering.

Diversiteit


De organisatoren van het WSF in Belém zijn intussen trots op de diversiteit van de deelnemers. Er daagden onder meer 1900 indianen uit 190 verschillende volken op, en 1400 quilombolas (afstammelingen van Afrikaanse slaven die in traditionele gemeenschappen in het regenwoud leven). De problemen van andere volken zonder eigen staat als Palestijnen, Basken, Roma, Koerden en Tibetanen kregen ook aandacht.
Van de 133.000 deelnemers aan het WSF namen er 15.000 deel aan het parallelle jeugdkamp, terwijl er voor het eigenlijke forum ook 3.000 kinderen en jongeren ingeschreven waren. Volgens de organisatoren is dat een wissel op de toekomst.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.