WSF experimenteert met wereldwijde actiedag

Voor het eerst sinds 2001 slaat het Wereld Sociaal Forum (WSF) een jaartje over, maar onder de vlag van de andersglobalistische internationale vinden op 26 januari wel op alle continenten lokale acties plaats. Belgische vertegenwoordigers organiseren een alternatieve rondleiding door Brussel en zelfs in conflictgebieden als Irak, Kenia en Palestina laat de beweging van zich horen.
De internationale actiedag moet meer zichtbaarheid geven aan de strijd, de campagnes en de ideeën van sociale bewegingen wereldwijd. Het Sociaal Forum in België nodigt op 26 januari uit voor een alternatieve wandeltocht door Brussel. Langs het parcours organiseren leden als de Belgische hulporganisatie Oxfam–Solidariteit en de vakbonden ACV en ABVV performances en tentoonstellingen rond thema’s als rechtvaardige belastingen, duurzame energie, fatsoenlijk werk in het Zuiden en duurzame energie.

Vlamingen


Famke Vekeman, de Vlaamse coördinator van het Sociaal Forum in België, verwacht een duizendtal deelnemers aan de wandeltocht en nog een duizend andere geïnteresseerden voor een parallelle informatiebijeenkomst bij de Beurs en het aansluitende feest in de Sint-Gorikshallen. Traditioneel mobiliseert vooral Wallonië sterk voor alles wat met het Wereld Sociaal Forum te maken heeft, maar “tot onze verbazing zien we dat er zich voor de wandeling vooral Vlamingen inschrijven”, zegt Vekeman.

Het Sociaal Forum van België telt 150 lidorganisaties, waarvan er volgens Vekeman een veertigtal “sterk betrokken” zijn. Bij de sterkhouders horen ook de actiegroep Attac en de ontwikkelingsorganisaties 11.11.11 en CNCD.         
De komende dagen vinden ook in Gent, Luik, Namen en kleinere plaatsen in Vlaanderen en Wallonië debatten, straatacties en ontmoetingen plaats onder de vlag van het WSF. Internationale actievoerders kunnen op 26 januari ook nog in Brussel terecht op een ‘Wandeling langs de kantoren van de macht’, georganiseerd door het Corporate Europe Observatory.

Te diffuus


In Nederland is er van een actiedag niet veel te merken. “Er zijn twee debatten, eentje in Maastricht en een in Den Haag, maar dat is het volgens mij wel”, zegt René Danen, projectleider van het Nederlands Sociaal Forum. “Er was weinig animo voor het initiatief hier”, zegt Danen. “We vinden het te diffuus. Vorig jaar werkten we rond de G8 (de bijeenkomst van de grootste acht industrielanden, nvdr.), en we wachten op een soortgelijke aanleiding om weer in actie te komen.” Het Nederlands Forum plant dit jaar in elk geval nog een grote bijeenkomst, maar plaats en datum daarvan liggen nog niet vast.        

Andere landen laten het gebrek aan klare ordewoorden en doelen niet aan hun hart komen. Actievoerders in het Braziliaanse Belem en de Oostenrijkse hoofdstad Wenen houden alternatieve carnavalsoptochten. Rio de Janeiro organiseert een gratis concert op het strand met bekende zangers en muzikanten uit de favelas.

Het Wereld Sociaal Forum is deze week ook op minder voor de hand liggende plaatsten present. Het Hiwar (‘Dialoog’) Centrum coördineert debatten in minstens drie steden in Iraaks Koerdistan. In het Zuid-Iraakse Najaf vindt misschien een actie plaats tegen de miskenning van de rechten van kinderen. En in Samawa, nog een stad in Irak, kunnen kinderen hun speelgoedgeweren inruilen tegen ballen.

In de Palestijnse gebieden protesteren Palestijnen, Israëli’s en internationale vertegenwoordigers aan de grensovergang van Karni in de Gazastrook en in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever tegen de bezetting van de Gazastrook.

Het Keniaans Sociaal Forum heeft in december een dialoog tussen de verschillende bevolkingsgroepen in het land opgestart onder de slogan ‘een andere Kenia is mogelijk’. Vertegenwoordigers van het Forum zijn naar Molo en Kuresoi gereisd, twee gebieden die zwaar werden getroffen door het geweld na de omstreden verkiezingen van eind vorig jaar. In Kenia vond begin vorig jaar de laatste editie van het Wereld Sociaal Forum plaats; deelnemers waarschuwden toen al voor de dreigende gevolgen van onregelmatigheden bij de verkiezingen.   

Het Wereld Sociaal Forum werd voor het eerst in 2001 gehouden; de bijeenkomst groeide snel uit tot de grootste internationale ontmoetingsplek voor vakbonden, niet-gouvernementele organisaties, sociale bewegingen en actiegroepen. De grootste editie in het Braziliaanse Porto Alegre in 2005 lokte 155.000 bezoekers. Vorig jaar maakten op het WSF in Nairobi nog 66.000 mensen hun opwachting, maar toch oordeelden veel deelnemers dat de formule van de bijeenkomst aan verandering toe was. Niet veel later besliste het organisatiecomité dat het WSF voortaan om de twee jaar zal samenkomen. Begin 2009 slaat het volgende WSF zijn tenten op in Belem, in het Braziliaanse Amazonewoud.

www.wsf.be
www.wsf2008.net

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.