WWF dient klacht in bij EU tegen Spaanse steenkoolsubsidies

Het Wereldnatuurfonds heeft vandaag (5 juli)klacht ingediend bij de Europese Commissie tegen de Spaanse regering. De milieuorganisatie vindt het niet kunnen dat Madrid subsidies toekent aan elektriciteitscentrales die op steenkool draaien.
De socialistische regering van José Luis Rodríguez Zapatero heeft begin dit jaar een decreet goedgekeurd dat de levering van Spaanse steenkool aan tien elektriciteitscentrales regelt. Dat moet de steenkoolreserves wegwerken die ontstaan zijn door de verminderde vraag naar steenkool en het toenemende aandeel van hernieuwbare energiebronnen.
Het decreet is nog niet van kracht. Eerst moet EU-commissaris Joaquín Almunia, bevoegd voor concurrentiebeleid, de subsidies nog bekijken. Almunia is Spanjaard en socialist.
Volgens het WWF is Spanje ook een van de landen die de Europese Commissie onder druk zet om de huidige subsidies voor steenkoolwinning te verlengen. Eind dit jaar loopt de huidige verlenging af. “Elke subsidie die het gebruik van steenkool kunstmatig verlengt, is onbegrijpelijk”, zegt Mark Johnston van het WWF. “De Europese Commissie moet daadkrachtig optreden opdat Spanje stelselmatig zijn steun aan de steenkool afbouwt.”
Spanje heeft nooit fraai gescoord op het vlak van CO2-uitstoot. In het Kyoto-verdrag kreeg het land de minst strenge norm, een stijging van 15 procent ten opzichte van 1990, maar zelfs die dreigt het niet te halen. Volgens het laatste jaarrapport van het Europese Milieuagentschap stootte Spanje in 2008 40 procent meer uit dan in 1990.
Pas de laatste jaren, onder de regering-Zapatero, investeert het land echt in hernieuwbare energie, vooral in windenergie (Spanje is de tweede grootste windenenergieproducent in Europa), maar voor de milieubeweging gaan de inspanningen te traag.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.