WWF wil CITES-bescherming voor commercieel bedreigde soorten

Het Wereldnatuurfonds WWF heeft een lijst van 10 dieren bekendgemaakt die dringend moeten worden opgenomen op de lijsten van het CITES-verdrag voor de bescherming van bedreigde dier- en plantensoorten. Met name de Antarctische diepzeeheek (Dissostichus eleginoides), zeepaardjes en mahoniehout worden steeds zeldzamer omdat er geld mee te verdienen valt.



De vraag van consumenten naar een aantal ernstig bedreigde soorten is groter dan het aanbod, legt Ginette Hemley van het WWF-hoofdkwartier in Genève uit, Dat maakt de handel in kwetsbare dier- en plantensoorten bijzonder lucratief. De winstmarges zijn te vergelijken met die van de drugshandel. Het WWF gaat zijn lijst overmaken aan de delegatieleden van de tweejaarlijkse Conferentie over de Internationale Handel in Bedreigde Soorten, die van drie tot vijftien november plaatsvindt in de Chileense hoofdstad Santiago. De lijst bevat naast nieuwkomers ook klassiekers als de tijger, de Sumatraanse neushoorn en de Aziatische olifant.

Het CITES-verdrag, dat door 160 landen werd ondertekend, heeft drie lijsten met bedreigde soorten. In lijst (appendix) I staan planten en dieren waarvoor de internationale handel verboden is, lijst II noemt soorten die slechts onder strikte voorwaarden kunnen worden verhandeld en lijst III bevat planten en dieren die vrij kunnen worden verhandeld maar waarover sommige lidstaten zich zorgen maken.

Het verdrag was totnogtoe redelijk efficiënt in de bescherming van Bedreigde soorten. Een succesverhaal is dat van de Afrikaanse olifant. Die belandde in 1989 op Appendix I om de handel in ivoor een halt toe te roepen. De olifantenkuddes hebben zich intussen min of meer hersteld en vijf jaar geleden kregen Namibië, Zimbabwe en Botswana de toestemming 60 ton ivoor te verkopen aan Japan. De opbrengst moest worden gebruikt om olifanten nog beter te beschermen. Op de komende discussie worden pittige debatten verwacht over een Zuid-Afrikaans voorstel om een jaarlijkse ivoorverkoop mogelijk te maken.

Vier van tien soorten op het WWF-lijstje staan al op lijst I. Het gaat om de tijger, de Karetzeeschildpad (Eretmochelys imbricata), de Sumatraanse neushoorn en de Aziatische olifant. Het aantal wilde tijgers is de laatste eeuw met 95 procent verminderd tot een ongeveer 5.000 exemplaren.

De katachtigen zien hun habitat steeds kleiner worden en worden bejaagd als ingrediënt voor traditionele Chinese medicijnen. De Karetzeeschildpad heeft het ongeluk niet alleen erg lekker te zijn, maar ook een bijzonder decoratief schild te hebben, dat als souvenir wordt verkocht. De Sumatraanse neushoorn is met 300 exemplaren de meest bedreigde van de Aziatische neushoorns. Zijn leefgebied in Indonesië en Maleisië wordt steeds kleiner en stropers verdienen grof geld met de hoorn van het dier als ingrediënt voor de Chinese geneeskunde. Het aantal A! ziatische olifanten is intussen gedaald tot 35.000 à 50.000 exemplaren.

Het WWF wil verder de Amazone-geelkoppapegaai (Amazona ochrocephala oratix) van lijst II op lijst I krijgen. Het wildbestand van de papegaaiensoort is sinds 1970 met ruim 90 procent gedaald. In Mexico blijven nauwelijks 10.000,in Belize en Guatemala enkele honderden exemplaren over van de vogel die erg populair is als huisdier. De grootbladmahonie uit het Amazonewoud is als tropisch kwaliteitshout bijzonder geliefd in de Verenigde Staten en hoort daarom volgens het WWF op lijst II thuis in plaats van op lijst III.


Het WWF noemt ook vier nieuwkomers als kandidaten voor lijst II. De antarctische diepzeeheek maakt als Chileense zeebaars, dieptekabeljauw of mero opgang in Japanse en Amerikaanse visrestaurants. Het vlees is zo kostbaar dat niet alleen geregistreerde vissers maar ook piraten de dieren massaal bejagen in de wateren van de zuidelijke Stille Oceaan. Ook de handel in zeepaardjes moet gereglementeerd worden, vindt het WWF. Twintig van de 32 soorten worden bedreigd omdat ze gevangen worden voor aquariums of in gedroogde vorm als afrodisiacum gebruikt worden in - alweer - de Chinese traditionele geneeskunde. Tot slot noemt het WWF ook walvishaaien, de grootste vissen op aarde, en de Maleise reuzenschildpad als commercieel interessante dieren die extra bescherming kunnen gebruiken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.