"Yahoo! speelde bewust gegevens Chinese dissidenten door"

De Amerikaanse portaalsite Yahoo! was op de hoogte dat ze gegevens van politieke dissidenten heeft doorgespeeld aan de Chinese autoriteiten. Dat blijkt uit documenten van de Chinese veiligheidsdiensten. Yahoo! heeft altijd beweerd dat ze niets wist over de aard van de onderzoeken.
De Chinese mensenrechtenorganisatie Dui Hua Foundation postte verleden week een Engelstalige vertaling van het verzoek van de Chinese staatsveiligheid aan Yahoo! om de eigenaar van het e-mailadres huoyan1989@yahoo.com.cn op te sporen. In het document staat er dat de eigenaar verdacht wordt van het verraden van staatsgeheimen aan buitenlandse mogendheden, een politiek misdrijf waarop in China zware straffen staan.
Aan de hand van de IP-adressen die de veiligheidsdiensten doorgespeeld kregen van Yahoo! kon de kritische journalist Shi Tao ontmaskerd worden. De 37-jarige journalist werd veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. De Dui Hua Foundation heeft het document onderzocht, en maakt zich sterk dat het authentiek is.
Dat zorgt voor problemen bij Yahoo!, omdat het bedrijf altijd ontkend heeft dat het iets afwist van de aard van het onderzoek. Tijdens een hoorzitting voor het Amerikaanse congres op 15 februari 2006 zei Michael Callahan van Yahoo!: “Toen Yahoo! China in Peking gevraagd werd informatie over de gebruiker op te zoeken, die later Shi Tao bleek te zijn, hadden we geen informatie over de aard van het onderzoek.”
Uit nieuwe documenten die de Dui Hua Foundation begin deze week publiceerde, blijkt Yahoo! China op 14 augustus 2002 bovendien 23 pagina’s e-mailverkeer van cn01edul@yahoo.com.cn te hebben doorgestuurd aan de staatsveiligheid, alsook de informatie waarmee de veiligheidsdiensten hem konden identificeren. De 57-jarige Wang Wiaoning riep van 2000 tot 2001 in zijn Yahoo!-groep op tot democratische hervormingen in China. In 2002 werd Wiaong opgepakt en tot tien jaar celstraf veroordeeld.
De Mensenrechtenorganisatie Human Rights USA heeft in naam van Wang Wiaoning en “nog te identificeren personen” in Los Angeles in april een rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaanse portaalsite Yahoo! Het bedrijf is volgens de organisatie medeplichtig aan mensenrechtenschendingen en martelingen in China. Human Rights USA beroept zich voor de aanklacht op een Amerikaanse wet uit 1789, het Alien Tort Statute, dat bedrijven bestraft die mensenrechtenschendingen in het buitenland ondersteunen
 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3196   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur