Yetaai sleept censurerende provider voor rechter

De open source-ontwikkelaar Yetaai sleept de Chinese internetprovider China Telecom voor de rechter. De Amerikaanse site waarop de Chinese programmeur zijn software publiceerde, is sinds begin dit jaar geblokkeerd in China.
Yetaai biedt op de in Amerika gehoste website realcix.com open source-boekhoudsoftware aan. Maar in februari raakte Yetaai plots niet meer op zijn website vanuit China. Toen Yetaai China Telecom contacteerde met de vraag waarom zijn website geblokkeerd was, kon de provider hem enkel meedelen dat het probleem “onomkeerbaar”was en dat het bedrijf het op geen enkele manier kon oplossen.
Yetaai stapte naar een Chinese rechtbank om de wanprestaties van het staatsbedrijf aan te klagen: “China Telecom moet een antwoord geven dat me helpt. Een antwoord, waarmee ik weet waarom mijn site geblokkeerd werd en aan wie ik me kan richten om mijn site terug toegankelijk te maken in China.”
Een eerste zitting vond afgelopen vrijdag plaats, een uitspraak laat wellicht nog een half jaar op zich wachten. China Telecom heeft aangevoerd dat het niet verantwoordelijk is voor wat er op het internet terug te vinden is, maar dat het enkel instaat voor de verbinding met het internet.
Yetaai weerlegt dat: “De verbinding van China Telecom voldoet niet aan de verwachtingen die het publiek heeft over het internet. Je raakt via de verbinding van China Telecom niet aan alle op het internet aanwezig informatie.”
Het staatsbedrijf China Telecom is de grootste aanbieder van telefoon- en internetdiensten in China. China Telecom beheert het knooppunt waar alle internetverkeer het land binnenstroomt. Met speciale software worden verboden websites en gegevens geblokkeerd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3196   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur