Zakenlui voorzichtig optimistisch op IBSA-top

Zakenlui uit Zuid-Afrika, Brazilië en India willen graag meer handel drijven met elkaar, maar verwijten de politici dat er nog te veel administratieve obstakels zijn om de Zuid-zuidhandel in een hoger versnelling te plaatsen. Zo’n tweehonderd economische zwaargewichten uit de drie landen ontmoetten elkaar dinsdag in Johannesburg in de aanloop naar de politieke top vandaag (woensdag) in Pretoria.
Het samenwerkingsverband tussen Zuid-Afrika, India en Brazilië (IBSA) werd in 2003 opgericht met de bedoeling de handel tussen de drie opkomende economische grootmachten op een hoger niveau te tillen. De presidenten Thabo Mbeki, Manmohan Singh en Luíz Inácio da Silva ondertekenen vandaag (woensdag) in Pretoria een reeks akkoorden die de weg moeten vrijmaken voor een vrijhandelsovereenkomst tussen de drie landen. Het is de tweede keer dat de staatshoofden elkaar in IBSA-verband ontmoeten, na een top vorig jaar in Brasilia.
Momenteel voeren de drie landen slechts twee procent van hun gezamenlijke buitenlandse handel met elkaar. De drie zijn in de eerste plaats concurrenten van elkaar in de export naar de industrielanden in het noorden. Sommige sceptici achten het daarom onwaarschijnlijk dat de Zuid-zuidhandel ooit een hoge vlucht neemt.
De voorzitter van de Indiase Kamer van Koophandel en Industrie, Habil Khorakiwala, is een andere mening toegedaan. Volgens hem zijn de drie economieën “in hoge mate complementair”, met name inzake energie, landbouw en voedselproductie, farmacie en transport.
India heeft een groot energiedeficit, terwijl Brazilië wereldleider is in biobrandstoffen en Zuid-Afrika een innovatieve methode heeft ontwikkeld om synthetische olie uit steenkool te halen. Met zo’n verschillende energieprofielen moet het mogelijk zijn meer samen te werken, vindt Khorakiwala, die zelf in India aan het hoofd staat van een groot farmaciebedrijf. De drie landen hebben hun eigen geneesmiddelensector, maar omdat ze niet dezelfde producten maken, zijn ook hier zaken te doen.
Een vaak gehoorde klacht op het Business Forum was dat het transport tussen de drie landen zo slecht is geregeld. Het is nog altijd erg moeilijk een vlucht te boeken van India naar Zuid-Afrika en de zitjes op de dagelijkse vluchten van Zuid-Afrika naar Brazilië zijn schaars.
De Zuid-Afrikaanse handelsminister Mandisi Mpahlwa gaf toe dat de regering traag was met het toekennen van landingsrechten en beloofde verandering. Mpahlwa had ook oor voor de klachten van Indiase zakenlui die zeiden dat ze al kansen om iets te ondernemen hadden laten schieten omdat het voor hen zo moeilijk is om een visum voor Zuid-Afrika te krijgen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2836   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift