Zakenman wordt nieuwe premier van Haïti

Bijna drie maanden nadat de vorige premier was opgestapt vanwege een geschil met de president, heeft Haïti sinds maandag eindelijk een nieuwe eerste minister.

De 39-jarige zakenman Laurent Salvador Lamothe zal Gary Conille opvolgen, die amper vier maanden op post was. Conille trad in februari af na onenigheid met president Michel Martelly.

Lamothe was het voorbije decennium een zakenpartner van Martelly. De twee werkten samen in een bedrijf dat zich specialiseert in telefoonkaarten, en in een vastgoedbedrijf. De nieuwe premier is ook voorzitter van Global Voice Group, een succesvol telecombedrijf in Afrika en Latijns-Amerika.

Voor zijn benoeming tot eerste minister diende Lamothe als minister van Buitenlandse Zaken in de Martelly-Conille-regering. Hij sprak zelf van een “buitenlands zakenbeleid”, omdat hij meer de nadruk legde op buitenlandse investeringen.

Beloftes

Nadat zijn algemeen beleid vorige week in de Senaat was geratificeerd, verklaarde Lamothe dat ook zijn nieuwe regering zal focussen op buitenlandse investering.

In zijn redevoering deed hij een stortvloed van beloftes, onder andere nieuwe wegen, bouwwerkzaamheden over het hele land, nieuwe of herstelde irrigatiesystemen. “We zullen de geschiedenis ingaan als een regering die onophoudelijk heeft gewerkt aan een eerlijke en inclusieve maatschappij en aan de stichting van een echte rechtsstaat”, verklaarde Lamothe.

De Amerikaanse ambassade in Port-au-Prince is blij dat de Senaat groen licht gaf voor de nieuwe premier. “Politieke stabiliteit in Haïti is essentieel voor de bevolking en voor het aantrekken van lokale en buitenlandse investeringen die banen scheppen en de economische ontwikkeling opkrikken”, liet ze weten in een mededeling. Ook de VN-missie in Haïti (Minustah) is opgetogen.

Extreemrechtse regering

Minder enthousiast zijn verschillende organisaties die ijveren voor sociale rechtvaardigheid, een eerlijk minimumloon en respect voor de mensenrechten. Ze verwachten nog heel wat antwoorden voor de duizenden slachtoffers van de aardbeving die nog altijd in tenten leven.

Sanon Renel van de Force de Reflexion et d’Action sur la Problématique de Logement bijvoorbeeld hekelt het ontbreken van sociale huisvestingsprogramma’s. “Canada gaf onlangs 20 miljoen dollar om meer dan 13.000 gezinnen opnieuw te huisvesten na de aardbeving in 2010. Het enige wat de regering ermee deed was elk gezin 500 dollar geven om een huis te huren. Waar is de rest van het geld naartoe?”

Hij ziet ook geen beleid voor duurzame ontwikkeling op basis van nationale productie. “De bevolking kan niets verwachten van deze extreemrechtse regering gekenmerkt door leugens.”

Cholera

De vicerector van de faculteit Etnologie aan de Staatsuniversiteit, Jean-Yves Blot, gelooft niet dat er nu veel zal veranderen. “Politici gebruiken religieuze taal om de bevolking te bedotten en hoop te geven dat de situatie zal verbeteren.” Volgens hem was het ratificatieproces in de Senaat een schending van de Haïtiaanse grondwet.

De ratificatie verliep inderdaad niet van een leien dakje. Lamothe werd ervan beschuldigd een dubbele nationaliteit te hebben, waardoor hij niet in aanmerking zou komen voor het premierschap. Bovendien was er discussie over de stemming in het Lagerhuis op 3 mei, en hebben acht van de dertig senatoren de sessie op 8 mei geboycot.

Als zakenman die het publieke belang moet dienen, staat Lamothe voor enorme uitdagingen, zoals problemen met een paramilitaire groep, vluchtelingen, hoge misdaadcijfers, een verarmd land en een cholera-epidemie. Nepalese blauwhelmen brachten de ziekte in oktober 2011 naar Haïti. Al meer dan vijfhonderdduizend mensen raakten besmet met cholera en zevenduizend anderen zijn eraan bezweken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.