Zambiaanse boeren maken winst door contractteelt

Kleine Zambiaanse boeren worden steeds vaker benaderd door bedrijven om hun gewassen via contractteelt ter beschikking te stellen in ruil voor productieplanning, training en financiële ondersteuning. “Een heel goede zaak voor onze boeren “, zegt de Zambiaanse minister van Landbouw.

Vijf jaar geleden was Forbes Gwilize (52), een landbouwer uit het dorpje Musena op 80 kilometer van de Zambiaanse hoofdstad Lusaka, nauwelijks in staat om te overleven van de oogst van zijn maïs.

Vandaag luidt zijn verhaal anders. Hij breidde zijn land uit van 1,5 naar 33 hectare en heeft er een tractor bij. “Ik kon mijn boerderij verbouwen en stuur mijn kinderen naar een van de beste scholen van het land”, zegt hij. “De maïs groeit nog op het land om er zeker van te zijn dat er genoeg eten is, mijn kost verdien ik met katoen.”

Overeenkomst

Net zoals Gwilize, profiteren ook duizenden andere Zambiaanse katoenboeren momenteel van de zogenoemde out-growers schemes, contractteelt die wordt beheerd door de vijf grote private katoenbedrijven waaronder Dunavant Cotton, Cargill Cotton Ginnery en Continental Ginnery.

Contractteelt is een regeling waarbij op voorhand een overeenkomst wordt gesloten tussen koper en boer. De bedrijven bieden de boeren onder meer zaden, kunstmest en technische bijstand aan en kunnen in ruil daarvoor de volledige oogst opkopen.

De katoen wordt daarna door de bedrijven verwerkt en geëxporteerd.

Tractoren voor vooruitgang

Gwilize werd gecontacteerd door Dunavant Cotton en sloot een overeenkomst die, naar eigen zeggen, zijn landbouwmethoden en levensstandaard grondig hervormden. Zo kon hij de tractor aankopen via een voordelige lening van Dunavant die hij na twee jaar al had afbetaald.

Met die tractor bewerkt hij zijn eigen velden maar ook verhuurt hij die soms aan collega’s voor 35 euro per geploegde of geoogste hectare grond, een bijverdienste die hem ongeveer 1500 euro per maand opbrengt.

“Ons bedrijf financiert op dit moment 175.000 boeren in heel Zambia en helpt hen bij de mechanisering van hun productie”, zegt de directeur van Dunavant in Zambia, Nigel Seabrook. “Vooral de tractoren hebben een directe impact op de opbrengsten en het leven van de landbouwers.”

Evenwichtig

Katoen was altijd belangrijk voor de Zambiaanse economie. Maar de import van textiel en kleding leidde tot veel concurrentie en verstikte de lokale economie. “Daarom zijn particuliere initiatieven die de katoenproductie aanzwengelen, zoals de contractteelt, cruciaal voor de heropleving van de lokale textiel- en kledingindustrie”, zegt minister van Landbouw en Veeteelt, Emmanuel Chenda.

“Bij gebrek aan betaalbare kredietfinanciering van de banken, vormen deze overeenkomsten een enorme hulp voor onze boeren. Mijn regering moedigt contractteelt aan en werkt aan maatregelen die ervoor zorgen dat het onderhandelingsproces evenwichtig verloopt voor alle betrokken partijen.

“Goede zakelijke afspraken en het spel eerlijk spelen zijn onontbeerlijk”, zegt hij. “Vorig jaar werden we geconfronteerd met een aantal minder aangename situaties waarbij de katoenbedrijven de verliezen van de ineengestorte markt op de boeren wilden afschuiven.”

Een hogeresolutiefoto is beschikbaar op: http://farm9.staticflickr.com/8350/8246602118_7f6498e377_o.jpg

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.