Zambiaanse journalisten zijn aanvallen beu

Vorige maand moesten journalisten dekking zoeken toen aanhangers van de Verenigde Partij voor Nationale Ontwikkeling (UPND) het Zambiaans Instituut voor Massacommunicatie (Zancom) bestormden. Daar was toen een persconferentie aan de gang van Robbie Chizyuka, een geschorst UPND- parlementslid. Chizyuka heeft felle kritiek op zijn partij. Zijn partijgenoten noemen hem een verrader.
Enkele weken later vielen militanten van de Beweging voor Meerpartijendemocratie (MMD) journalisten van verschillende media aan. Ze legden beslag op opnameapparatuur tijdens een toespraak van ex-defensieminister George Mpombo. Diens uithalen naar de regering deden de woede oplaaien bij de heersende MMD.
Deze aanvallen komen drie maanden nadat de Zambiaanse media een gezamenlijke petitie overhandigden aan president Rupiah Banda, voor bescherming door ordehandhavers bij het uitoefenen van hun taak. Die petitie kwam er nadat verschillende journalisten waren afgetuigd door MMD-leden, in het bijzijn van ministers en politieagenten.
Minister van Informatie Ronnie Shikapwasha zegt dat de regering geweld tegen journalisten veroordeelt. Hij noemde het misdadig, ongepast en onaanvaardbaar. “Het regeringsstandpunt is duidelijk en consequent. Maar de media moeten professioneel en ethisch werken, onzorgvuldige verslaggeving veroorzaakt onrust”, voegde hij toe.

Hervorming


Zambiaanse journalisten willen een snelle hervorming van de mediawetgeving, naast de snelle oprichting van een Onafhankelijke Omroepstichting (IBA) en het bekrachtigen van de wet op de Vrijheid van Informatie (FOI) in het parlement. “De goedkeuring van het regeringsvoorstel wordt al een hele tijd op de lange baan geschoven”, zegt Andrew Sakala, voorzitter van de Zambiaanse Persvereniging (PAZA).
Shikapwasha zegt dat de selectie van directieleden voor de IBA is begonnen en hij verwacht dat die voor het einde van het jaar rond zal zijn. Ook de FOI zal volgens hem binnenkort door het parlement gestemd worden.
In augustus zei vice-president George Kunda dat de mediaorganisaties binnen het half jaar een voorstel moesten indienen voor overheidsregulering van hun werk, anders zou zijn voorstel naar het parlement gaan.

Overbodig


De media-instellingen wezen het ultimatum van Kunda onmiddellijk af. Ze vinden dat Zambia al voldoende wetten heeft voor hun vakgebied. “Een overheidsorgaan is volgens ons overbodig. Het zou verslaggevers blootstellen aan politieke manipulatie”, reageerde Chapadongo Lungu, secretaris-generaal van de Zambiaanse Unie van Journalisten (ZUJ). “Het enige wat we nog niet hebben gedaan is dansen naar de pijpen van de politiek, dat is hun enige excuus die eis.”
Vorige week hebben verschillende mediaorganisaties laten weten dat ze een zelfreguleringsorgaan gaan oprichten. Daarvoor hebben ze een commissie gevormd, die binnenkort op studiereis gaat naar Kenia en Zuid-Afrika. De media moeten afwachten of de overheid dit al aanvaarden als een compromis voor een overheidsorgaan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.