Ze leefde lang en gesluierd

Groenkapje was maagd. Ze was vroom en droeg een sluierkapje al vanaf het moment dat ze verleidelijkheid uitstraalde. Groenkapje was niet onderdrukt, dat was althans wat ze zelf geloofde, vertelt ons Naema Tahir. De rand van het probleembos waar ze woonde, zag zwart van de beruchte hangjongeren. En Naema Tahir legt uit dat ze hiermee niet wil zeggen dat die jongeren allemaal lui en werkloos zijn.
Aantrekkelijk wilde Groenkapje alleen zijn voor die dromedarishoeder aan wie haar vader zou uithuwelijken. Saharawitje, een andere heldin in de verhalenbundel Groenkapje en de bekeerde wolf, is zo vroom dat haar jaloerse stiefmoeder haar naar de woestijn stuurt om ontmaagd te worden, zodat de stiefmoeder weer de vroomste moslima van het land kan worden.
En zo verwerkt Naema Tahir op een magistrale wijze het ene stereotype na het andere in haar sprookjesboek. Koningen verlangen ernaar om hun vrouwen te slaan. Vaders azen alleen op bruidschatten en moslima’s die nooit geleerd hebben nee te zeggen, doen er alles aan om maagd en zuiver te blijven.
In de korte inleiding zegt Tahir dat ‘de Lage Landen van Oranje’ opgedeeld werden volgens multicultureel recept, waarbij het rijkere, westerse deel het armere, oosterse deel subsidieert om anders te zijn. Haar sprookjes zijn dan ook bedoeld om ‘verrukkelijk te vertellen over de mystiek van de oorsterlingen’. Meteen is de ironische toon gezet.
Naema Tahir heeft haar zelfomschreven opdracht op een voortreffelijke manier vervuld. Humor kan volgens de schrijfster verbroederen. ‘Als een breder publiek kan lachen over iets van een ander cultuur, dan ga je die andere cultuur leren begrijpen’, beweert ze in een interview met Metro Nederland. Alleen is Groenkapje niet zo onschuldig als ze zich voordoet. Ze moet toch ook beseffen dat wie haar verhaal en dat van de andere heldinnen leest, alleen maar afschuw voor die ‘andere cultuur’ overhoudt.
Groenkapje en de bekeerde wolf door Naema Tahir is uitgegeven door Meulenhoff. 141 blzn. ISBN 978 90 2908 329 4

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.