Zeevaart wil schonere brandstof

De Internationale Maritieme Organisatie heeft een resolutie goedgekeurd waarin ze streeft naar schonere brandstof voor zeeschepen. Door het zwavelaandeel in die brandstof drastisch te verminderen tegen 2020, zouden het milieu en heel wat levens gespaard worden.
Zeeschepen hebben een kwalijke reputatie als het op vervuiling aankomt. De zware stookolie die ze gebruiken, bevat hoge concentraties zwavel en zorgt bij verbranding voor de uitstoot van partikels. De minuscule deeltjes, minder dan 1,5 micron groot, kunnen door de wind erg ver meegevoerd worden en komen bij inademing diep in de longen terecht.
De partikels veroorzaken er onder meer letsels, bronchitis, astma en longkanker. Ze kunnen ook de bloedvaten irriteren en een vernauwing van de arteriën veroorzaken, wat kan leiden tot een hartaanval. Vooral de bevolking van kust- en havengebieden loopt gevaar.

Lagere concentratie


De Internationale Maritieme Organisatie (IMO) heeft een resolutie goedgekeurd die de leden oproept om de zwavelconcentratie terug te dringen van het huidige gemiddelde van 3 procent tot 0,5 procent tegen 2020. In sommige regio’s, zoals de Noordzee, zal de uitstoot zelfs nog verder teruggedrongen worden.
Volgens een studie in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Science and Technology kan dit het aantal vroegtijdige overlijdens als gevolg van zwaveluitstoot met de helft verminderen. Volgens de onderzoekers van het Rochester Institute of Technology zouden zonder maatregelen tegen 2020 zo’n 87.000 mensen vroeger sterven door de uitstoot van de zeeschepen. Als de zwavelconcentratie tot 0,5 procent teruggedrongen wordt, zou dat aantal met ongeveer 41.000 verminderden, zeggen ze.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.