Zeg niet “moedjahedien”, maar “terrorist”

Hoe over de oorlog tegen al-Qaida spreken zonder de gevoeligheid van gematigde moslims te kwetsen en de tegenstanders een schijn van theologische legitimiteit te geven ? Het Amerikaanse National Counterterrorism Center stelde een handig lijstje op met 14 aanbevelingen: Zeg niet “moedjahedien”, maar “terrorist”.
De memo van de Amerikaanse regering is bestemd voor overheidsmensen die moeten communiceren voor een groot publiek. Blijkbaar is de regering-Bush wat geschrokken van de impact die termen als “As van het Kwaad” en “islamofascisme” hebben gehad op de publieke opinie. “Het gaat er niet om wat jij zegt, maar wat zij verstaan”, zo benadrukt de richtlijn.

Zeg niet, zeg wel



Naast “islamofascist” moeten ook woorden als “jihadist”, “moedjahedien” en zelfs “moslim”  of “islamitisch” zoveel mogelijk worden vermeden. “We moeten de discussie verleggen van een ‘Clash tussen de Beschavingen’ of van ‘het Westen tegen de Islam’ naar een strijd tussen de beschaving als geheel en de terroristen. Belangrijk is te benadrukken dat de terroristen religie misbruiken om onschuldige slachtoffers te maken.”

“Een moedjahied of heilige strijder heeft een positieve connotatie. In het Arabisch betekent ‘jihad’ ‘streven naar de weg van God’ en wordt het veel ruimer gebruikt dan alleen voor oorlog. Die twee begrippen legitimeren dus eigenlijk de acties van onze tegenstanders.”

Alternatieve termen zijn “gewelddadige extremist” of “terrorist”. Al-Qaida mag worden omschreven als een “totalitaire” organisatie. “Deze termen zijn een correcte omschrijving van onze tegenstander en worden in de moslimwereld goed begrepen.”

Opmerkelijk is dat de nota beleidsmensen vraagt van niet in het publiek te reageren op uitspraken van Osama bin Laden. “Als bin Laden op een debat aanstuurt, moet ons antwoord minimaal zijn, als we al reageren. Een luide reactie verhoogt hun prestige in de moslimwereld.”

Ook ontkennende verklaringen als “We zijn niet in oorlog met de islam” dienen te worden vermeden, omdat uit studies zou blijken dat de mensen de neiging hebben de ontkenning te vergeten en alleen “oorlog” en “islam” te onthouden.

Nieuwspraak



De aanbevelingen vormen een stijlbreuk met het taalgebruik van de neoconservatieve haviken, die vooral tijdens de eerste ambtstermijn van de Amerikaanse president George W. Bush geen blad voor de mond namen. Intussen heeft de buitenlandse politiek van de VS het oorlogspad weer verlaten en lijkt de tijd gekomen voor een meer diplomatisch taalgebruik.

De president zelf heeft de term “islamtische terrorist” nog maar één keer gebruikt sinds begin 2007 en “islamofascist” lijkt definitief te zijn afgevoerd. Minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice heeft sinds september de term “jihadist” uit haar speeches geschrapt.

Weerstand



Onder Republikeinse hardliners is er nog wel wat weerstand tegen de gematigde ‘nieuwspraak’ Volgens voormalig parlementsvoorzitter Newt Gingrich worden de VS verlamd door “politieke correctheid”.

“Als we geen eerlijke discussie kunnen hebben over de aard van de bedreigingen in de wereld, kunnen we geen goede strategie ontwikkelen. Het is zelfmoord om al-Qaida te beschouwen als een ‘illegitieme politieke organisatie’. Je kan het radicale religieuze fundament van de onverzoenlijke vleugel van de islam niet onder de mat vegen.”

Moslimorganisaties in de VS zijn blij dat hun geloofsgenoten niet systematisch in één adem worden genoemd met de terroristen. “Het is goed dat ze nadenken over de termen die ze gebruiken”, zegt Ibrahim Hooper van de Council on Islamic American Relations. “Welke termen er uiteindelijk worden gebruikt is een kwestie van debat, maar het is goed dat we hier allemaal over nadenken.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.