Zege Ahmadinejad onthaald op protest

Nadat de Iraanse zittende president Mahmoud Ahmadinejad gisteren de overwinning heeft opgeëist, zijn gewelddadige protesten uitgebroken in Iran. Ahmadinejad zou 62 procent van de stemmen gehaald hebben, een tweede ronde is dus niet nodig.
De hervormingsgezinde kandidaat Mir Hossein Mousavi, ex-eerste minister, haalde 34 procent van de stemmen. Mousavi spreekt van een gevaarlijke schertsvertoning en wijst op onregelmatigheden tijdens de stembusgang.
Na de bekendmaking van de uitslag trokken aanhangers van Moussavi in de hoofdstad Teheran de straat op om de zege van Ahmadinejad aan de kaak te stellen.

Belgische journalisten opgepakt


Volgens de Britse omroep BBC zou de politie in de nacht van zaterdag op zondag meer dan 100 aanhangers van Mousavi opgepakt hebben, waaronder de broer van voormalig president Khatami, Mohammed Reza Khatami.
De Belgische omroep VRT meldt dat ook radiojournalist Jef Lambrecht en een journalist van de RTBF zondagochtend een uur lang opgesloten werden. Ze kwamen vrij maar kregen de opdracht geen foto’s of beelden te maken.
Aan verschillende ambassades van Iran in het buitenland zijn vandaag protestacties gepland, waaronder in Londen en Maleisië.

Filter


Het Iraanse regime heeft volgens Wired.com tijdens de protesten het sms-verkeer geblokkeerd, een belangrijk wapen voor de oppositie om acties te organiseren.
Nadat ook op de sociale netwerksite Facebook berichten opdoken over het geweld en op videosite YouTube video’s gepost werden van het protest, werden ook deze sites gefilterd.

‘Mousavi wint’


Presidentskandidaat Mir Hossein Mousavi kreeg vrijdagavond van het ministerie van Binnenlandse Zaken nog te horen dat hij de verkiezingen gewonnen had en dat hij nog niets bekend mocht maken. Dat zegt filmregisseur Mohsen Makhmalbaf, die in Parijs woont en als buitenlandse woordvoerder voor Mousavi optreedt.

#CNNfail


Op Twitter ontstond een storm van protest omdat de Amerikaanse nieuwszender zaterdag amper aandacht besteedde aan de gewelddadige protesten in Teheran. ‘CNN herhaalt eindeloos dezelfde nieuwsitems, terwijl het het belangrijkste nieuws volledig mist’, klinkt het in één van de Tweets.
‘CNNFail’ staat ondertussen, samen met #iranelection, in de top 10 van ‘trending topics’ - op Twitter, de onderwerpen waarover wereldwijd het meest geschreven wordt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3277   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur