Zelfmoordgolf onder Indiase boeren houdt aan

De Indiase regering heeft aangekondigd voor bijna 800 miljoen euro schulden kwijt te schelden die kleine boeren hebben opgelopen bij de banken. Maar volgens boerenorganisaties is de maatregel onvoldoende om de zelfmoordgolf bij de boeren te laten ophouden. Veel van hen hebben schulden bij een lokale woekeraar, die erop uit is zijn schuldenaars in het failliet te drijven om hun gronden in te pikken.
Chandrapai en Krishnapal Singh, twee broers uit een dorp in de streek van Bundelkhand, hebben kort na elkaar zelfmoord gepleegd. De keurig onderhouden boerderij rond een grote binnenplaats lijkt er nochtans op te wijzen dat het de familie voor de wind ging. De twee weduwes, Saroj en Sheela, staan er alleen voor om hun zes kinderen groot te brengen. “We kunnen onze verantwoordelijkheid niet ontlopen”, zeggen ze droogjes, “We hadden schulden bij de banken en bij lokale geldschieters.”

Het probleem van de broers Singh was dat hun bedrijf te groot was om in aanmerking te komen voor overheidshulp. Alleen boeren met niet meer dan twee hectare grond komen voor het schuldenlastverlichting in aanmerking, in heel India toch ruim 30 miljoen mensen.

“Om in de streek echt hulp te bieden, moet het programma worden uitgebreid naar middelgrote boerderijen”, zegt Datta Patil van Yuva-Rural (Landelijke Jeugd), een ngo die biologische landbouw promoot in Vidarbha in de deelstaat Maharashtra. “De meeste boeren hebben hier tussen 3 en 8 hectaren.”

Woekeraars



Minister van Financiën P. Chidambaram houdt in zijn programma ook geen rekening met de leningen die de boeren aangaan bij lokale woekeraars, omdat ze bij de bank wandelen worden gestuurd. “De interesten bij de woekeraars zijn veel hoger dan bij de bank”, zegt boerenleider Nikhil Dey. “De regering zou ook die schulden moeten terugbetalen zodat de boeren met een schone lei kunnen beginnen.”

In India stappen gemiddeld 10.000 boeren per jaar uit het leven. De zelfmoordcijfers zijn het hoogst in Maharashtra, Madhya Pradesh, het zuiden van Andhra Pradesh, Kerala en Karnataka. Tot voor kort schrokken niet alleen de woekeraars, maar ook de banken er niet voor terug om hun schulden hardhandig terug te vorderen.

“Sinds kort huren de banken geen lokale zware jongens meer in,” zegt Abishek Mishra van een ngo in het district Mahoba. “Tegenwoordig planten ze een vlag in het veld van een boer die zijn schulden niet terugbetaalt. Dat betekent dat hij dat stuk grond niet meer mag bewerken. De boeren zijn daar als de dood voor.”

“In ons district is het de belangrijkste politicus die zijn voordeel doet bij de problemen van de boeren”, zegt een activist van Yuva-Rural. “De boeren sluiten bij hem een hypotheek af en werken zich verder in de schulden. Het is maar een kwestie van tijd voor hij beslag kan leggen op hun land.”

Volgens het prestigieuze tijdschrift Economic and Political Weekly is de maatregel van de regering een “eenmalige operatie die niets uithaalt tegen de onderliggende oorzaken van de noodsituatie op het platteland.” Bovendien zorgt de terugbetaling van de bankschulden ervoor dat institutionele kredietverleners, de banken, terrein moeten prijsgeven aan informele geldschieters en woekeraars. “Het feit dat de helft van kredieten nog altijd afkomstig is van woekeraars is het echte probleem dat moet worden aangepakt”, schrijft de Weekly.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.