Zenuwen liggen bloot in Libanon

Ondanks het vredesakkoord van Doha op 21 mei en het aantreden van een nieuwe Libanese president, Michel Sleimane, staan de zenuwen in het land van de Ceder onder hoogspanning. De minste provocatie volstaat om sjiieten en soennieten naar de alomtegenwoordige wapens te doen grijpen, zoals onlangs in de Bekaavallei gebeurde.
Het conflict tussen de aanhangers van de door het Westen gesteunde soennitische regeringspartijen en de bij Iran en Syrië aanleunende Hezbollah-oppositie escaleerde in 2005 na de bomaanslag op de soennitische premier Rafik Hariri. Vorige maand leek het even of er opnieuw een burgeroorlog was uitgebroken: een weekend van straatgevechten eiste 67 slachtoffers.

Ook na het vredesakkoord van Doha blijven de stoppen doorslaan. Op 28 mei kwam in een buitenwijk van Beiroet een soldaat om bij een vuurgevecht tussen de Hezbollah en leden van de Progressieve Socialistische Partij van Druzenleider Walid Joumblatt. Op 6 juni schoten mannen in het uniform van de parlementaire politie een man dood in Beiroet. De regeringspartijen wezen parlementsvoorzitter Nabih Berri met de vinger. Berri is de leider van de sjiitische Amalpartij.

Geweld op het platteland



Op 8 en 9 juni verplaatste het geweld zich naar Saadnayel en Taalabeya in het platteland, twee dorpen in de vruchtbare Bekaavallei in het oosten van Libanon. De versies over wat er is gebeurd lopen nogal uit elkaar, afhankelijk van met wie je gaat spreken.

“Onze sjiitische vrienden en buren, met wie we 30 jaar harmonieus hebben samengeleefd, zijn niet aan onze kant komen staan tegen de Syriërs, en sindsdien gedragen ze zich als bezetters”, zegt Mohamad Moheidine, die een winkel heeft in Saadnayel. De sjiitische partijen Hezbollah en Amal verlieten de regering uit protest tegen een internationaal tribunaal dat werd opgericht om de schuldigen van de moord op Hariri te straffen. Algemeen wordt aangenomen dat Syrië achter de aanslag zit.

“We doen wat we kunnen om ons te beschermen en hun arrogante gedrag te doen ophouden”, zegt Mohiedine. Volgens hem hebben aanhangers van Hezbollah geprobeerd drie soennitische jongeren te kidnappen in een van de locale cafés, en was dat de aanleiding voor het geweld op 8 en 9 juni.

Een straat verder geeft Ali Diab, de eigenaar van een verfwinkel, een andere versie van de feiten. “Een sjiitische chauffeur van de familie Dandach werd uitgescholden door soennitische jongeren en schoot met zijn kalasjnikov in de lucht. Hij werd verjaagd door een groep dorpelingen die geschoten hebben op zijn huis. Ook op mijn huis is geschoten, want ik ben de enige sjiiet in de buurt.”

Wat begon als een politiek conflict is volgens Diab ontaard tot een religieus conflict. “Ik denk niet dat Hezbollah in fout is. In tegendeel, ze roepen hun aanhangers op tot kalmte. We hebben alleen gereageerd als de tegenpartij ons probeerde te doden.”

“Sommige dorpsbewoners verkopen hun meubels of de juwelen van hun vrouw om wapens te kopen”, zegt zijn buurman Mohiedine. “We zijn bereid te sterven om onszelf en ons land te beschermen tegen de mensen die het van ons willen afpakken.”

Socioloog Nabil Dajani van de Amerikaanse Universiteit in Beiroet geeft de politici en de media de schuld voor het aanhoudende geweld. “In Libanon heeft elke gemeenschap latente gevoelens tegen andere delen van de samenleving. Die vijandigheid wordt telkens weer opgestookt in geval van conflict en nog aangewakkerd door politieke verklaringen en eenzijdige mediaberichtgeving.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.