Zes eeuwen wederzijdse 'fascinatie'

Contacten, conflicten en wederzijdse beïnvloeding tussen Marokkanen en Europeanen dateren niet van het begin van de jaren zestig –toen de eerste migranten in Europa neerstreken– en zelfs niet van de periode van de kolonisatie. Ze gaan veel verder terug in de geschiedenis. Dat toont de tentoonstelling Europa en Marokko, zes eeuwen door de blik van de andere, die op 13 oktober in Tour & Taxis van start is gegaan.

Aan de hand van voorwerpen, geschriften, boeken en doeken verbeeldt de tentoonstelling hoe Portugezen, Italianen, Fransen, Spanjaarden, Nederlanders… een afdruk in Marokko hebben achtergelaten en omgekeerd.

‘De relaties waren soms vijandelijk (kolonisatie, piraterij), soms gebaseerd op wederzijds belang (handel), soms vredig (reizen) en hebben altijd sporen nagelaten bij beide partijen’, zegt Paul Dahan, directeur van het Centrum voor Joods-Marokkaanse Cultuur en curator van de tentoonstelling. ‘Identiteiten zijn niet statisch. De Marokkaanse identiteit is beïnvloed door al die volkeren die zich in Marokko gevestigd hebben of er zijn gepasseerd. Hetzelfde geldt voor de volkeren van Europa’, zegt Dahan. ‘Het is in tijden van crisis dat mensen zich op zichzelf terugplooien en dan wordt de andere per definitie als boosdoener en oorzaak van alle kwaad beschouwd.’ Door een blik te gunnen op de geschiedenis hopen de organisatoren het heden te helpen begrijpen en vooral te plaatsen en ermee om te gaan.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2540   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur