Zesduizend vierkante kilometer voor nieuwe olieboringen in Golf van Mexico

De Verenigde Staten en Mexico zijn overeengekomen om in de Golf van Mexico een gebied van 6070 vierkante kilometer open te stellen voor nieuwe boringen naar olie en gas.

Het akkoord is belangrijk, omdat er onduidelijkheid was over een veelbelovend gebied langs de maritieme grens tussen beide landen. Naast een duidelijk kader wordt ook de Westelijke Kloof vrijgegeven, een gebied dat in een vorig verdrag nog tot verboden terrein was uitgeroepen.

Het akkoord werd gisteren (maandag) getekend door onder meer de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en de Mexicaanse president Felipe Calderón.

Verantwoorde productie

In een persbericht benadrukt de Amerikaanse minister voor Binnenlandse Zaken Ken Salazar dat de regering-Obama vastberaden is om de binnenlandse olievoorziening op te krikken, en dat op een verantwoorde manier wil doen. “Dit akkoord opent een veelbelovend gebied in de rijke Golf van Mexico, en voorziet in een duidelijk proces om beide regeringen het overzicht te geven om de ontwikkeling veilig te laten gebeuren.”

Het grensoverschrijdende akkoord voorziet daarom ook in een gemeenschappelijke toekenningsprocedure van vergunningen voor oliemaatschappijen in het gebied en in inspecties door het Amerikaanse Bureau voor Veiligheids- en Milieupolitie en de Mexicaanse regering.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.