Zeven doden bij gevechten in Jemen

Bij een aanval van rebellen op het Jemenitische stadje Radda zijn minstens zeven doden gevallen.

De rebellen, die banden hebben met Al Qaeda op het Arabische Schiereiland (AQAP), hadden het gemunt op het stadje Radda, zo’n 170 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Sanaa.

De aanval kwam er middenin een offensief van het Jemenitische leger op bolwerken van AQAP verder in het zuiden. De rebellen slaagden er kort in het stadje te bezetten maar bliezen de aftocht na een akkoord met de overheid. Volgens het Jemenitische ministerie van Defensie kwamen bij de aanval drie soldaten en vier rebellen om.

Volgens de rebellengroep Ansar al-Sharia begonnen de gevechten woensdag nadat overheidstroepen een huis in Radda hadden omsingeld. Ansar al-Sharia stuurde naar eigen zeggen manschappen om de omsingeling te doorbreken, en viel een controlepost van de Republikeinse Garde aan.

Verenigde Staten

De Verenigde Staten maken zich steeds meer zorgen over de veiligheidssituatie in Jemen, nu rebellen verschillende steden in het zuiden van het land onder de voet hebben gelopen. De volksopstand in de hoofdstad heeft de positie van de centrale regering aanzienlijk verzwakt.

Sindsdien hebben regeringstroepen opnieuw controle over sommige delen van Abyan, en ze omsingelen de stad Jaar, een bolwerk van de rebellen. Volgens Hashem Ahelbarra, journalist van Al Jazeera, zetten ze daarbij de grote middelen in. “Ze hebben grondtroepen, luchtaanvallen en steun van de Amerikanen”, zegt hij. “Maar het zal niet makkelijk zijn om te winnen.”

De VS zien AQAP als een bedreiging voor de internationale veiligheid, en stellen zich pal achter de nieuwe Jemenitische president, Abd-Rabbu Mansour Hadi. Ze hebben ook de aanvallen met onbemande vliegtuigen opgedreven tegen groepen die de regering willen omverwerpen, en geven training aan Jemenitische veiligheidstroepen.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift