Zeven vrouwen riskeren dood door steniging in Iran

Amnesty International heeft haar leden opgeroepen om brieven te schrijven aan Iran. Ze willen het land oproepen om de steniging van zeven vrouwen af te blazen. De meeste worden verdacht van overspel.
Officieel heeft Iran de wrede en pijnlijke praktijken in 2002 opgeschort, maar Amnesty International beweert dat de stenigingen nog altijd doorgaan. In mei zouden nog twee mensen gedood zijn door steniging.

Het Comité van de Rechten van de mens van de Verenigde Naties oordeelt dat het beschouwen van overspel en ontucht als misdaden indruist tegen de internationale mensenrechten. “Met de executie door steniging voor overspel overtreedt Iran haar verplichting om artikel 6 (2) van de Internationale Overeenkomst op Burgerlijke en Politieke Rechten na te leven dat de doodstraf alleen oplegt voor de ergste misdaden.”

De Sharia, het islamitische religieuze recht, schrijft voor dat de vrouwen tot aan hun borst begraven worden. De grootte van de stenen is vastgelegd zodat de dood pijnlijk is en niet direct intreedt. Zowel mannen als vrouwen kunnen veroordeeld worden tot de dood door steniging. In de praktijk zijn het vooral vrouwen die zo bestraft worden.

“Het is hoog tijd dat er een eind komt aan deze brutale praktijken. De staat ontneemt de mensen niet enkel hun recht op het leven, ze worden ook gemarteld”, zegt Nicole Choueiry, de woordvoerster van Amnesty International in het Midden-Oosten. “Iran zou zijn wetgeving moeten herzien om het in overeenstemming te brengen met de internationale standaarden rond mensenrechten.”

Volgens een onafhankelijke analyse van de strafwetgeving in Iran zouden Iraanse rechters verplicht zijn de straffen uit te spreken. Slechts zelden worden de straffen uiteindelijk ook uitgevoerd, zo melden verschillende IPS-bronnen binnen Iran. Eén advocaat, die anoniem wenst te blijven, zegt dat het hoofd van de rechterlijke macht, Ayatollah Shahroudi, regelmatig executies heeft uitgesteld. Shahroudi heeft echter niet de macht om doodstraf om te zetten in levenslange celstraffen.

Amnesty International is ook bezorgd over twee andere Iraniërs die de doodstraf dreigen te krijgen. Parisa A. werkte als prostituee in Shiraz. Ze werd door haar man in de prostitutie gedwongen om geld te verdienen voor het gezin. Het Hooggerechtshof herbekijkt haar zaak. Iran E. werd veroordeeld tot de doodstraf door steniging voor overspel. Haar straf werd bevestigd door het Hooggerechtshof.

Khayrieh V. zou dan weer door haar man misbruikt geweest zijn omdat ze met één van zijn kennissen een relatie had. De kennis vermoordde daarop haar echtgenoot. Khayrieh heeft elke inbreng in de moord ontkend, maar heeft het overspel toegegeven. Ayatollah Shahroudi moet nog het licht op groen zetten om de straf uit te voeren. “Ik ben klaar om te worden opgehangen, maar ze mogen me niet stenigen”, zegt Khayrieh.

Shamameh Ghorbani werd in juni veroordeeld tot de doodstraf nadat haar familie een man had vermoord die zich in haar huis bevond. Haar zaak wordt opnieuw onderzocht. Kobra Najjar wordt beschuldigd van prostitutie. Haar man - die haar misbruikte - dwong haar in de prostitutie zodat hij zijn heroïneverslaving kon blijven betalen. “In 1995, na een hevig gevecht met haar man, vertelde ze één van haar klanten dat ze haar man wilde vermoorden. De klant doodde haar echtgenoot en kreeg daarvoor de doodstraf. Maar de familie van de man vergaf het hem en hij moest enkel bloedgeld betalen.”

Soghra Mola’i werd tot 15 jaar celstraf veroordeeld omdat ze medeplichtig zou geweest zijn aan de moord op haar man. Ze kreeg ook de doodstraf door steniging voor overspel. Volgens Mola’i vermoordde haar minnaar haar echtgenoot. De man werd veroordeeld tot ophanging voor doodslag. Hij kreeg ook 100 zweepslagen voor “ongeoorloofde relaties”. Een rechtbank in Teheran veroordeelde in 2005 Fatemeh. Ze zou medeplichtig zijn aan moord. Ze zou ook gestenigd moeten worden voor een buitenechtelijke relatie. Haar echtgenoot werd veroordeeld tot 16 jaar opsluiting als medeplichtige aan de moord. Ook haar zaak wordt door het Hooggerechtshof herzien.

Amnesty International is, naast het lot van deze vrouwen, ook bezorgd over het lot van Ashraf Kalhori en Hajieh Esmailvand. Ze zijn veroordeeld tot de doodstraf wegens overspel.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.