Zeventien dagen protest onder water

De Indiase overheid heeft toegegeven aan het protest van omwonenden van de Omkareshwar dam in Khandwa. Inwoners van zestig getroffen dorpen stonden zeventien dagen lang tot hun nek in het water. Een gelijkaardig protest over de Indira Sagar dam krijgt echter geen gehoor. Beide dammen behoren tot een project in de Narmada rivier.

  • International Rivers In 2007 was er een gelijkaardige actie in het dorp Gunjari. International Rivers

Het protest begon nadat de overheid en de Narmada Hydroelectric Development Corporation (Nhdc) hadden besloten om het waterpeil van de beide dammen te verhogen. Met deze beslissing ging men in tegen de status quo die werd vastgelegd door het Hooggerechtshof. In totaal werden bijna 300 dorpen getroffen.

De inwoners van Khandwa vroegen een verlaging van het waterniveau en compensaties nadat ze hun land en huizen hadden verloren na overstromingen van de dam. Met hun actie, in navolging van een gelijkaardige actie in 2007, trokken ze de aandacht van nationale en internationale media. De Aziatische Mensenrechtencommissie gaf vorige week nog een waarschuwing uit, waarin stond dat de demonstranten zouden verdrinken indien het waterniveau verder zou stijgen. Gedurende meer dan twee weken gaf de overheid echter geen gehoor aan de protesten.

Compensatie

Deze week is die lokale overheid echter bezweken onder de druk en heeft men beslist om het waterniveau van de dam te doen dalen. Daarnaast zouden de inwoners ook compensatie in de vorm van land krijgen, maar hiervoor zou men de helft van de financiële vergoeding moeten inruilen. Shivraj Singh Chouhan, Eerste Minister van de regio Madhya Pradesh, was zelf niet geheel tevreden met de beslissing. ‘Een verlaging van het waterniveau tast het irrigatieproject aan: 20.000 hectare land zullen geen water krijgen. Daarnaast leidt de daling ook tot een verlies van 120 megawatt elektriciteit.’

De demonstranten waren wel zeer gelukkig met de beslissing. Ze wilden graag de nationale en internationale media en hun supporters bedanken voor de steun. Nochtans zullen ze fysieke ongemakken overhouden aan de actie. ‘De demonstranten hebben de voorbije zeventien dagen veel moeten doorstaan en hun lichamen ondervinden zeer veel schade door bijna ononderbroken onder water te blijven’, zo vertelde vertegenwoordiger Alok Agarwal aan de lokale krant The Hindu.

‘Wij worden gediscrimineerd’

Terwijl het protest in Khandwa tot een succes heeft geleid, heeft een gelijkaardige actie in Harda voorlopig nog niets opgeleverd. Inwoners staan daar al dertien dagen onder water om te protesteren tegen de stijging van het waterpeil van de Indira Sagar Dam. De overheid wil hier niet aan toegeven en wil zelfs het waterniveau nog doen stijgen. ‘Zolang ze niet tegemoet komen aan onze eisen, zullen we niet vertrekken’, verklaarde een van de demonstranten tegenover NDTV. ‘De Eerste Minister heeft ons gediscrimineerd’.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.