Zieke president terug in Nigeria

Na drie maanden van afwezigheid is de Nigeriaanse president Umaru Yar’Adua teruggekeerd naar de hoofdstad Abuja. Dat heeft een hoge Nigeriaanse diplomaat bij de VN bevestigd. Over de gezondheidstoestand van de president is geen informatie bekend.
Nigeria zit al maanden in een politieke achtbaan door de afwezigheid van zijn president. Die vertrok eind november voor medische verzorging naar Saoedi-Arabië. Om uit de impasse te geraken pleegde het parlement vorige week een de facto “coup” door de vicepresident aan te stellen als plaatsvervangend president
De plotse terugkeer van de president zorgt opnieuw voor politiek onduidelijkheid in het land. Het parlement heeft de vicepresident aangesteld, maar Yar’Adua blijft de grondwettelijke leider van het land.
Volgens de Nigeriaanse grondwet kan de vicepresident enkel de president vervangen als die zelf in een geschreven verklaring afstand doet van zijn macht. Dat heeft Yar’Adua niet gedaan, maar hij zei in een interview met de BBC wel dat hij pas zou terugkeren als zijn gezondheid dat toeliet. Het parlement gebruikte die uitspraak als basis voor de machtsoverdracht naar de vicepresident.
De overdracht van de macht is een heikel thema, omdat Yar’Adua uit het islamitische noorden van het land komt, terwijl vicepresident Jonathan uit het christelijke zuiden van het land afkomstig is.

Gezondheidsproblemen


De onduidelijkheid wordt nog versterkt door het gebrek aan informatie over de gezondheidstoestand van Yar’Adua. De president kreeg te maken met een ontsteking van het membraan rond zijn hart. Dat kan de hartfunctie in gevaar brengen. Yar’Adua leidt ook aan een chronisch nierprobleem en kreeg al voor zijn vertrek de kritiek dat hij niet meer dan zes uur per dag kan werken.
De lange afwezigheid van de president leidde tot straatprotesten in het hele land en bevroor de politieke besluitvorming. Maandag was een delegatie van Nigeriaanse ministers nog vertrokken naar Saoedi-Arabië om de gezondheidstoestand van de president na te gaan, maar ze kregen hem niet te zien.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2836   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift