Ziekenhuizen Ivoorkust weigeren demonstranten behandeling

Ziekenhuizen in de Ivoriaanse hoofstad Abidjan weigeren zorg aan gewonde demonstranten van de oppositie. Sommige demonstranten moesten noodgedwongen aankloppen bij privé-klinieken.

De 25-jarige Ousmane Traoré kon met schotwonden aan zijn hoofd, opgelopen tijdens een demonstratie tegen president Gbagbo, alleen terecht in een privékliniek in het noorden van de Ivoriaanse hoofdstad Abidjan. Het ziekenhuis in Treichville, in het zuiden van Abidjan, weigerde hem behandeling.

“Ik was neergeschoten door de politie en iemand bracht me naar het ziekenhuis. Ik bloedde hevig”, zegt Traoré. Na dertig minuten wachten was er nog niemand bij hem komen kijken. Een arts gaf volgens hem toe dat het ziekenhuis opdracht had gekregen gewonde demonstranten niet te behandelen.

Volgens Traoré zaten ongeveer twaalf demonstranten in dezelfde situatie. Ook zij moesten elders medische behandeling zoeken, omdat ze in overheidsziekenhuizen niet terecht konden.

Onverschilligheid

Lamine Tiote raakte en vriend kwijt als gevolg van de onverschilligheid van ziekenhuispersoneel. “Mijn beste vriend is zondag overleden. We hebben uren gewacht in het ziekenhuis, maar er kwam niemand helpen. Uiteindelijk is hij overleden in mijn armen”, zegt Tiote. “Ik heb om hulp geschreeuwd, maar niemand luisterde. Ongelooflijk”, zegt hij bitter.

Ousmane Traoré en Lamine Tiote raakten gewond als gevolg van protesten tegen president Laurent Gbagbo. De president verloor de verkiezingen, maar weigert te vertrekken. De Afrikaanse Unie en de West-Afrikaanse Economische Gemeenschap (Ecowas) eisen dat Gbagbo opstapt.

Volgens Amnesty International beweren ooggetuigen dat ernstig gewonde demonstranten in Abidjan bedreigd werden door ordetroepen en dat hen medische zorg geweigerd werd.

“Dit hoort zo niet. We hebben hier al talloze gewonden van de politie behandeld. Ondanks onze beperkte mogelijkheden, helpen we iedereen”, zegt Gabriel Beugré, directeur van het Militair Hospitaal in Abobo. In zijn ziekenhuis liggen ook drie demonstranten van de oppositie.

Ongeldig

De situatie in Ivoorkust is gespannen sinds de verkiezingen van eind vorige maand. Vier dagen na de verkiezingen, riep de onafhankelijke kiescommissie Quattara met 54 procent van de stemmen tot winnaar uit.

Volgens de Constitutionele Raad had de commissie echter niet volgens de regels gewerkt. Een dag na de bekendmaking van de uitslag, verklaarde de Raad die ongeldig. Gbagbo zou volgens de Raad met 51 procent van de stemmen de winnaar zijn en Quattara zou 49 procent van de stemmen gehaald hebben.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.