Zimbabwaanse oppositie twijfelt aan nieuwe presidentskandidaat

De Zimbabwaanse oppositie heeft haar twijfels over Simba Makoni, de nieuwe presidentskandidaat. Makoni is ex-minister van Financiën van de regering Mugabe. De Zimbabwaanse oppositieleider Morgan Tsangirai heeft zich alvast ook kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen op 29 maart.
Morgan Tsangirai heeft zijn presidentskandidatuur gisteren bevestigd. Dat is zes dagen nadat Simba Makoni, ex-minister van Financiën onder president Mugabe,  zich kandidaat stelde.

De kandidatuur van Makoni werd oorspronkelijk warm onthaald bij de Movement for Democratic Change (MDC), de partij van Tsaringai. De partij en Makoni onderhandelden de voorbije dagen zelfs over een mogelijke samenwerking maar de onderhandelingen sprongen af omdat Makoni de band wou behouden met Zanu PF, de regeringspartij van Robert Mugabe.
Oude wijn
Makoni  was gedurende dertig jaar minister van Financiën binnen de Zanu PF-regering van Robert Mugabe. De ex-minister is ook nog altijd actief in het politbureau van de regering. 
Volgens Tsaringai komt Makoni wel op voor zijn vaderland maar hij acht hem mee verantwoordelijk voor de economische en humanitaire crisis waarin het land de afgelopen dertig jaar is terecht gekomen.  De verschillende Zimbabwaanse burgerorganisaties delen die kritiek. Tsaringai verwees naar zijn tegenkandidaat als oude wijn in nieuwe zakken, omdat Makoni’s politieke visie weinig verschilt van het huidige beleid van Mugabe.

De leider van het MDC heeft zich zelfs uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen, hoewel die pas volgende maand plaatsvinden. Tsaringai houdt echter het verloop van de drie vorige verkiezingen in het achterhoofd. President Mugabe won die, maar onder zeer bedenkelijke omstandigheden.
Verzet uit eigen kamp
Makoni verdedigt zijn kandidatuur die, naar eigen zeggen,  is tot stand gekomen na intensief overleg met figuren uit interne en externe politieke kringen.
Analisten zien Simba Makoni’s kandidatuur als een reële bedreiging voor Robert Mugabe.  Voor het eerst komt de oppositie uit het eigen kamp en dat zou het voortbestaan van de regerinspartij wel eens kunnen ondermijnen. Makoni heeft, naar eigen zeggen, al een grote aanhang binnen de Zanu PF.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3098   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift